Ematsa, Xarxa Santa Tecla i BASF organitzen la primera Jornada pel Desenvolupament Sostenible

La Jornada ha destacat la importància de les aliances i el compromís davant els reptes que planteja l’emergència climàtica.

Per . Actualitzat el

El Seminari ha estat aquest matí l’escenari de la primera edició de la Jornada pel Desenvolupament Sostenible a Tarragona, que ha vist la llum un any després del previst per culpa de la pandèmia. Ematsa, la Xarxa Sanitària Santa Tecla i BASF han estat les organitzacions que han encapçalat aquest projecte, que ha comptat amb diferents experts, taules rodones i institucions participants.

L’alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, ha inaugurat la jornada, fent referència al compromís de Tarragona amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la voluntat de convertir aquesta jornada en una referència anual en el debat sobre el futur del planeta. En aquest sentit, ha assegurat que “al Camp de Tarragona hi ha uns teixits empresarials, associatius i ciutadans potentíssims; amb una capacitat enorme per crear i omplir entorns col·laboratius que permetin un desenvolupament integral del conjunt la societat. Des de l’administració pública som plenament conscients que hi tenim un rol molt important a jugar”. Tot seguit, la delegada del govern de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès, ha pres la paraula. Pallarès ha fet incís en el potencial que té l’àrea metropolitana tarragonina per liderar aquesta transició en la qual està immersa Catalunya i, en general, tota la societat.

El director del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya, Arnau Queralt, ha ofert la primera conferència de la jornada. Queralt ha fet un repàs de la situació actual de l’Agenda 2030 a Catalunya. El màxim responsable executiu del CADS ha mirat enrere per analitzar l’evolució dels darrers sis anys, des que el 2015 es van publicar els ODS, i ha recordat els deures que queden per fer durant els pròxims 9 anys, quan s’arribarà a l’horitzó que marca la mateixa Agenda 2030. El director del CADS ha destacat la importància dels ODS com a instruments, no pas com a finalitat, i ha afegit que darrere cada ODS hi ha d’haver polítiques i plans d’acció.

La primera taula rodona de la jornada ha girat al voltant de l’aigua i, en concret, a la resposta dels serveis bàsics en temps de pandèmia i postpandèmia. L’han protagonitzat Maria Retuerto, responsable de la Unitat Comercial i de Clients d’EMATSA; Ivonne Rodríguez, responsable de clients DT Catalunya Sud AGBAR; i Josep Miquel Beltran, gerent i director de l’Institut Municipal de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona. Els tres han coincidit en la importància de mantenir la cohesió social en un context com l’actual i de teixir aliances entre el sector públic i el privat, així com amb la societat civil, per fer front a nous reptes com l’atenció a la vulnerabilitat i, d’aquesta manera, ser capaços d’adaptar-se a situacions que reclamen solucions ràpides en contextos d’emergència.

Tot seguit ha estat el torn del propòsit corporatiu. Xavier Ribera, director de comunicació de BASF, Joan Aregio, director general adjunt de La Xarxa Santa Tecla, i Choni Fernandez, directora dels serveis centrals de PortAventura han presentat els seus casos empresarials i com viuen el seu propi propòsit. Les tres entitats han explicat com orienten la seva activitat nuclear a l’Agenda 2030 i als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i han coincidit en destacar que cal integrar la sostenibilitat en l’activitat de l’empresa.

Els experts Àngel Pes, director general del Centre d’Estudis Internacionals de Barcelona i expresident de la ‘Red Española para el Pacto Global de la ONU’; i Oscar Saladié, director de la Càtedra Dow/URV pel Desenvolupament Sostenible; han protagonitzat la darrera conversa de la jornada, que ha estat moderada pel presentador de l’esdeveniment, Ricardo Martin, director de comunicació del mitjà especialitzat en RSC, Corresponsables. Ambdós experts han repassat el nivell d’assoliment de l’Agenda 2030 i han conclòs que cal ser molt més ambiciosos en la posada en marxa de polítiques globals per garantir un futur sostenible en tots els àmbits; social, econòmic i ambiental. La jornada l’ha clausurat el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona i president d’Ematsa, Jordi Fortuny, que ha assenyalat la importància de teixir aliances “hem de fugir de la competència i ser competents. La col·laboració és el camí de l’Agenda 2030 i els ODS” i ha assegurat que són instruments fonamentals per a la supervivència.

‘Tarragona pel desenvolupament Sostenible’ ha tancat la primera edició, que s’ha pogut seguir de manera híbrida, presencialment i a través de la retransmissió en línia, amb un balanç positiu per part dels organitzadors i amb la voluntat de repetir-se l’any vinent i seguir posant a debat l’Agenda 2030.