Les entitats d’àmbit social i sanitari catalanes podran accedir als fons europeus

Acord entre el PdCAT i el govern espanyol pels Pressupostos Generals de l’Estat que faran possible aquesta mesura

Per . Actualitzat el

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha anunciat avui en roda de premsa que els quatre diputats de la formació donaran suport als Pressupostos Generals de l’Estat, després que la Direcció Executiva Nacional del partit celebrada aquest matí hagi avalat les negociacions.

Després de dies de negociacions amb el govern espanyol, Bel ha destacat que s’ha aconseguit incorporar al pressupost més de 40 esmenes que revertiran en més inversió directa a Catalunya, principalment en els àmbits de la recerca, infraestructures, tercer sector i promoció cultural.

Accés als fons europeus per les entitats d’àmbit social i sanitari

En la seva compareixença, Bel ha destacat que una de les mesures més rellevants que s’ha aconseguit ha estat desbloquejar l’accés als fons europeus per les entitats de l’àmbit social i sanitari sense afany de lucre que presten serveis públics.

A Catalunya existeix, des de fa molts anys, un sistema de prestació de servei públics en l’àmbit social i sanitari on la col·laboració público-privada ha estat tot un èxit. Molts d’aquests serveis públics són prestats per fundacions, associacions i altres entitats sense ànim de lucre i finançats des dels pressupostos públics. Per això, des del PDeCAT entenem que, encara que ni aquestes entitats ni les seves instal·lacions siguin públiques, gran part dels seus actius estan destinats a prestar serveis públics i per això han de poder finançar o cofinançar a través de fons europeus inversions en equipaments de la seva titularitat però que, com dèiem, prestin un servei públic, sempre que la Generalitat ho determini.

Per posar xifres a la magnitud del sector, es calcula que entre un 25-30% dels professionals sanitaris desenvolupen la seva tasca en fundacions de salut i que més de la meitat de persones que treballen al Tercer Sector Social de Catalunya ho fan en fundacions.

Recerca

D’altra banda, Bel ha anunciat que diversos organismes estratègics en l’àmbit de la recerca i la innovació de Catalunya obtindran aportacions directes de recursos, com l’lnstitut de Ciències Fotòniques (amb 500.000 euros), el CERCA (Centres de Recerca de Catalunya, amb 500.000 euros), la Fundació Doctor Ferran (amb 350.000 euros) o l’Observatori de l’Ebre (50.000 euros).

lnfraestructures i projectes municipals

Pel que fa a infraestructures i projectes a l’espai públic, Bel ha destacat que s’han aconseguit assumptes llargament reivindicats com la construcció d’una passarel·la per a vianants sobre l’autopista B-23 a Sant Just Desvern (Baix Llobregat) o la regeneració de les platges de Cabrera de Mar i Vilassar de Mar (Maresme).

A més, gràcies a la negociació duta a terme pel PDeCAT s’han aconseguit fons per la construcció d’un passeig marítim a Salou i Vila-seca (Tarragonès), estudis per a la construcció de noves sortides a les autopistes AP-2 (a Aitona i a Vimbodí i Poblet) i a l’AP-7 (al seu pas per l’Alt Empordà), condicionament de camins rurals a Preixana (l’Urgell), construcció d’un camp de futbol municipal a Térmens (la Noguera) i la instal·lació de barreres sòniques a les vies del ferrocarril a Reus, entre altres projectes.

Promoció cultural i beneficis fiscals

Respecte l’àmbit cultural, el portaveu parlamentari del PDeCAT ha enumerat les principals aportacions que rebran diferents institucions i organismes per dur a terme els seus projectes. Entre d’altres, el Patronat de la Muntanya de Montserrat i el Patronat del Reial Monestir de Poblet rebran 400.000 euros cadascun, i el Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols rebrà mig milió d’euros.

A més, també es finançaran projectes de diferents temàtiques repartits per tota Catalunya, com la construcció del Centre de Estudis de la Batalla de l’Ebre a Gandesa (Terra Alta); la construcció d’un centre cultural a Torrefarrera (Segrià); el Festival del Castell de Peralada (Alt Empordà); el condicionament d’una cova de pintures rupestres a Albinyana (Baix Penedès); la reconstrucció de la piscina històrica de salts del Club Natació Barcelona (Barcelona ciutat), millores a les instal·lacions del Casino Llagosterenc de Llagostera (Gironès); el projecte de la Casa Walter Benjamin de Portbou (Alt Empordà) o el Terres Travel Festival (Terres de l’Ebre).