L’Hospital Joan XXIII i l’Hospital del Vendrell ofereixen assistència Teleictus

El projecte Teleictus va néixer l’any 2007 per donar una resposta ràpida als ictus que tenien lloc en els territoris més allunyats del país

Per . Actualitzat el

Des de l’estiu passat, el Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ofereix assistència Teleictus amb l’Hospital del Vendrell, a través de la Unitat d’Ictus del centre sanitari de Tarragona, que té en fase d’implementació progressiva capacitat per fer trombectomies mecàniques.

El projecte Teleictus va néixer l’any 2007 per donar una resposta ràpida als ictus que tenien lloc en els territoris més allunyats del país. L’objectiu principal del projecte és establir un canal de comunicació entre hospitals comarcals i un hospital de referència, utilitzant eines de telemedicina (sistema de videoconferència i una plataforma per compartir la neuroimatge) per atendre els codis ictus. Professionals de Neurologia experts, ―que estan de guàrdia 24 hores al dia, els 7 dies de la setmana al centre de referència― poden donar suport a l’equip assistencial dels hospitals comarcals per tractar els ictus de la manera més adequada. El Teleictus ha demostrat millorar l’avaluació dels pacients, reduir el temps de l’inici del tractament trombolític i millorar la selecció de candidats a trombectomia, aconseguint reduir els temps de trasllat entre hospitals.

Segons dades del registre del Codi Ictus de Catalunya (CICAT), el temps que es pot guanyar en l’administració de tractament trombolític amb la implantació del Teleictus s’estima en uns 45 minuts. En els casos candidats a fer-se una  trombectomia a l’Hospital de Bellvitge, els pacients es traslladen directament des de l’Hospital del Vendrell fins al de Bellvitge, sense haver de ser derivats des del Joan XXIII. El guany de temps en aquests casos pot superar els 90 minuts. També s’evita el trasllat en un percentatge elevat dels codis ictus, que retornen al Vendrell després de descartar-se el tractament específic a l’Hospital de Tarragona.

Els objectius principals són augmentar el nombre de candidats de l’àrea del Vendrell a rebre tractaments de reperfusió (el tractament agut del pacient que pateix un ictus, que consisteix a desfer el trombe que oclou l’artèria per destapar el vas), disminuir el temps de tractament i, alhora, evitar els trasllats innecessaris d’aquells pacients que són codi ictus de l’àrea del Vendrell derivats a l’Hospital Joan XXIII quan no hi ha trombectomia disponible i que, quan hi arriben, han de ser redirigits a l’Hospital de Bellvitge ―cosa que augmenta enormement el temps de trasllat, i disminueix així la probabilitat de rebre el tractament i, per tant, de millora clínica.

Des de la implementació del nou circuit s’han valorat 36 pacients per videoconferència, s’han realitzat 5 trombòlisis endovenoses a l’Hospital del Vendrell i s’han traslladat directament 13 pacient, per valorar-los la trombectomia mecànica.

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona actua com a centre primari d’ictus, ofereix tractament trombolític a l’àrea sanitària del Camp de Tarragona i inicia la fase d’implantació de la trombectomia mecànica a tota la província de Tarragona, juntament amb l’assistència a l’hemorràgia cerebral.   

Durant l’any 2020 es van atendre 508 codis ictus a l’Hospital Joan XXIII cosa que el converteix en primer centre primari d’Ictus en nombre de codis; el cinquè a tot Catalunya en tractaments de reperfusió (darrere dels quatre centres terciaris de Barcelona), ja que n’ha fet 102, i el quart centre de Catalunya en nombre de tractaments fibrinolítics.

La Xarxa Codi Ictus de Catalunya compta actualment amb catorze hospitals Teleictus, vuit hospitals de referència (amb equip d’ictus, unitat d’ictus i alguns amb neurocirurgia de baixa complexitat), sis hospitals terciaris (amb capacitat per a trombectomia mecànica i neurocirurgia complexa) i amb la coordinació del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).