El sector de l’oci nocturn podrà reobrir a partir de divendres

La mesura tindrà una vigència de 15 dies a partir de les 00.00 h del divendres 8 d’octubre

Per . Actualitzat el

El PROCICAT ha aprovat avui la reobertura de l’activitat de l’oci nocturn. La resolució, que haurà de ser validada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, estableix que aquesta mesura entri en vigor aquest divendres 8 d’octubre a partir de les 00h (la nit de dijous a divendres) i tingui una vigència de 15 dies. Les discoteques, bars musicals i espais similars podran obrir els seus espais interiors i exteriors amb un màxim d’aforament del 70%. Excepte per beure, dins serà obligatori l’ús de la mascareta i es permetrà el ball a qualsevol zona de l’espai.

La principal novetat que acompanya aquesta reobertura té a veure amb l’accés de les persones a aquests espais, que pivotarà a través del web VerificaCOVID.gencat.cat. Es tracta d’una eina que permet verificar que els certificats COVID emesos pels estats membres de la UE i pel Regne Unit són vàlids.

Per accedir al local, la persona haurà de presentar –en format digital o en paper- el codi QR del seu certificat COVID, i els responsables d’accés al local el llegiran amb la càmera de l’aplicació. Si hi pot accedir, sortirà a la pantalla la paraula ‘Validat’ o ‘no Validat’ en funció de si el certificat és vàlid o no.

L’entrada al local es permetrà per a tots els supòsits en que es genera el certificat COVID digital: amb la pauta completa de vacunació, recuperació d’haver passat la COVID els darrers mesos, o algun tipus de prova diagnòstica amb resultat negatiu, feta amb un màxim de 72h d’antelació si és una PCR o de 48h si es tracta d’un test d’antigen ràpid (TAR).

La secretària general de Salut, Meritxell Masó, ha valorat que avui és un dia important per a un sector que ha estat tancat molts mesos, al qual ha agraït la bona predisposició per arribar a l’acord assolit, de progressiva normalitat. Masó ha subratllat la senzillesa del web app, que es pot fer servir des de qualsevol telèfon i que garanteix la seguretat, perquè no hi ha traçabilitat ni emmagatzematge, de les dades que detecta.

Masó ha confirmat que el web app ja està preparat per posar-se en marxa si el TSJC ho avala. Durant aquests primers dies, el procés es faria a partir d’una web, a l’espera que estigui enllestida una aplicació que estarà a punt les properes setmanes i que tindrà les mateixes funcions.

La secretària general de Salut ha emmarcat la mesura en el context epidemiològic actual, de baixada gradual d’hospitalitzacions i d’ingressos a les UCI. “No obstant, hem de ser prudents per seguir avançant poc a poc, per anar normalitzant amb prudència”, ha dit Masó, qui no ha tancat la porta a seguir relaxant mesures i aforaments en altres activitats les properes setmanes.

Per la seva part, el secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha iniciat la intervenció recordant l’agent dels Mossos d’Esquadra que ha mort avui: “Tot el Departament i tot el cos dels Mossos vol fer arribar a la seva família, companys, i amics l’acompanyament en el dolor.”

El secretari general d’Interior ha assegurat que “com que ara posem un capa de protecció més demanant el certificat covid a l’entrada, s’ha valorat possible l’activitat amb normalitat: es permetrà el ball sempre amb mascareta, i el consum dempeus però no a la pista de ball”.

Amorós ha remarcat que “la responsabilitat de portar mascareta és de cadascú. Sabem que l’oci nocturn ajudarà i farà tot el possible, però el més important és que la ciutadania sàpiga que ha de complir. És una oportunitat i un pas endavant, i no podem tornar enrere”.