Salut comença la vacunació intensiva de proximitat

L’objectiu és arribar al màxim de població que encara no s’ha immunitzat

Per . Actualitzat el

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat aquest matí l’inici de l’estratègia d’optimització progressiva dels punts de vacunació poblacional a un d’aquests punts, el de la Farga de l’Hospitalet. “Comença el canvi de fase de vacunació en què ens centrarem en continuar augmentant la cobertura vacunal mitjançant estratègies de proximitat”, ha dit la secretària Cabezas.

Així, el dispositiu de vacunació massiva de la COVID-19 habilitat fins ara a Catalunya, s’adapta per prioritzar l’accessibilitat des de la pròpia comunitat de les persones encara no vacunades. Bona part d’aquestes accions comunitàries consistiran, com ha explicat Cabezas, a “apropar-nos a aquesta població que pot tenir una necessitat que ens acostem al lloc on viuen i els expliquem en persona per què cal vacunar-se”.

En tot cas, a Catalunya, el nombre de persones reticents a vacunar-se de la COVID-19 és molt baix, ja que quan hem demanat a prop de 15.000 persones entre 20 i 40 anys  que encara no han rebut la primera dosi, menys de la meitat no veuen necessari vacunar-se. I tan sols un 27% no es volen immunitzar per por als efectes adversos de la vacuna, segons ha dit avui la secretària de Salut Pública. Per aquest motiu Salut insisteix en informar de la necessitat de la vacuna en aquestes edats i de la transitorietat d’efectes adversos.

Aquesta nova fase de la vacunació s’endega en el context d’una situació epidemiològica a Catalunya en què les taxes d’incidència estan baixant fins a un nivell de 29,9 d’incidència acumulada en set dies (IA7). “Però aquests darrers dies observem una situació d’estancament, com si s’hagués assolit la baixada màxima”, ha dit Cabezas. I ha continuat dient que, per això, “serà fonamental veure l’evolució que hi haurà les properes setmanes per saber què passarà aquesta tardor”.

Cabezas ha fet una nova crida a que es vacuni la gent que encara no ho ha fet: “És importantíssim que es vacunin, perquè tenim tots els CAP i també aquests punts de vacunació específics disponibles per administrar primeres i segones dosis. I tot aquest teixit de proximitat al voltant de l’atenció primària”.

Quant a la situació assistencial actual, en aquests moments hi ha 146 persones ingressades a UCI, de les quals 9 tenen entre 20 i 40 anys d’edat, i 8 d’aquestes no estan vacunades.

Per la seva banda, la coordinadora del punt de vacunació poblacional de La Farga de l’Hospitalet, Anna Bonilla, durant la trobada amb els mitjans d’aquest matí, s’ha manifestat enèrgica en l’inici de l’estratègia comunitària intensiva per a la cobertura pendent de primeres dosis de la vacuna. “Encara ens queda molta feina per fer, i intentarem que aquest percentatge de persones vacunades pugi el màxim possible”, ha reblat.

Bonilla no ha volgut deixar passar l’oportunitat per posar de rellevància la feina impecable de tots aquests mesos dels professionals dels punts de vacunació poblacional: “Volem agrair la seva tasca a tots els professionals, d’infermeria, auxiliars d’infermeria, personal administratiu i agents cívic que han gestionat les cues, perquè sense tots ells aquesta feina no hauria estat possible”, ha dit.

Pel que fa a la nova fase de l’estratègia de vacunació que ara s’inicia a Catalunya, que implica optimitzar els punts de vacunació poblacional, és complementari a les trucades per animar la gent que encara no s’ha vacunat. Així com a les estratègies comunitàries per a la vacunació fetes anteriorment, que havien estat arribat a mesquites, a centres comercials, atenent i vacunant a persones en situació de sensellar, a mercats, i altres punts de vacunació oportunistes.