L’Hospital de Santa Tecla fa la primera sialoendoscòpia de la Regió Sanitària Camp de Tarragona

Es tracta d’un procediment quirúrgic mínimament invasiu per diagnosticar i tractar malalties de les glàndules salivals

Per . Actualitzat el

El servei d’otorrinolaringologia (ORL) de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona ha realitzat amb èxit aquest mes de setembre la primera sialoendoscòpia practicada dins de l’àmbit de la Regió Sanitària Camp de Tarragona. Implementada a l’hospital tarragoní pel Dr. Jordi Enjuanes i el seu equip, es tracta d’un procediment quirúrgic mínimament invasiu, realitzat a través d’una tècnica endoscòpica que permet solucionar diverses patologies de les glàndules salivals, que van des del constrenyiment dels conductes salivals fins a la seva obstrucció per la presència de càlculs  que poden provocar sequedat, dolor crònic i infeccions severes d’aquestes glàndules. 

El gran avantatge de la sialoendoscòpia és que aquesta tècnica permet recuperar el bon funcionament de les glàndules salivals amb una intervenció de cirurgia ambulatòria, sense hospitalització, amb un breu temps de recuperació i amb tractaments poc agressius de trastorns de la secreció salivar. A més, es milloren els resultats de la cirurgia convencional que molt sovint es basa en l’extirpació completa de la glàndula afectada.

La primera intervenció amb la tècnica de la sialoendoscòpia la va realitzar amb èxit el Dr. Enjuanes el passat 7 de setembre a una pacient de 65 anys que presentava un quadre de constrenyiment dels conductes de la glàndula paròtide. La intervenció es va fer a quiròfan, amb una durada de menys d’una hora, i la pacient va rebre l’alta mèdica per poder fer immediatament la recuperació al seu domicili. Aquesta és la primera persona que és intervinguda amb aquesta tècnica en un hospital de la Regió Sanitària Camp de Tarragona.

A l’Hospital de Santa Tecla els dos professionals encarregats de la realització de sialoendoscòpies són el Dr. Jordi Enjuanes, cap del servei d’otorrinolaringologia de la Xarxa de Santa Tecla, i la Dra. Alejandra Osorio. Tots dos han fet diferents cursos de formació i, a principis d’any, van participar en una estada  a l’Hospital Universitario de Donostia, centre de referència estatal en la implantació d’aquest procediment quirúrgic, per tal d’adquirir la tècnica i instaurar-la a l’hospital tarragoní. Es calcula que en el primer any de funcionament de la sialoendoscòpia a Tarragona es podria evitar la derivació a Barcelona d’una cinquantena de pacients de la demarcació que presenten diferents patologies relacionades amb el mal funcionament de les glàndules salivals.