Comença la campanya per repartir les targetes identificatives pel tacament de contenidors a Bonavista

Al Serrallo i a Cala Romana la fracció resta ha disminuït aproximadament un 30%

Per . Actualitzat el

El Departament de Neteja de l’Ajuntament de Tarragona començarà avui la campanya informativa al barri de Bonavista per comunicar al veïnat el nou sistema de recollida de residus que s’està implantant i que es farà efectiu a partir del 19 d’octubre. Tal i com s’ha fet al Serrallo i a Cala Romana, es tancaran els contenidors de resta i orgànica, de manera que les persones usuàries els hauran d’obrir amb una targeta identificativa o una APP mòbil.  

Així, els veïns i veïnes podran recollir les seves targetes fins al 2 d’octubre a la Rambla de Bonavista, del 5 al 16 d’octubre a la Llar de Jubilats del barri i a partir del 19 fins al 23, les podran recollir al Centre Cívic. En tots els casos l’horari d’atenció serà de 10:00 a 20:00 hores de dimarts a dissabte (excepte festius). En aquests punts, els veïns també podran descarregar-se l’aplicació així com resoldre tots els dubtes que tinguin sobre el nou sistema.   

En paral·lel al punt d’atenció ciutadana també es preveuen visites porta a porta als domicilis del barri i a totes les activitats comercials. Quan acabi la fase de repartiment de targetes es preveu que els educadors ambientals estiguin a peu de contenidor per tal d’ajudar als usuaris i per repartir les targetes als que encara no la tinguin. La campanya també compta amb un telèfon mòbil per atenció directa a la ciutadania, especialment adreçat a la gent gran o persones que tinguin dificultats amb la tecnologia (662.40.61.50). 

El conseller Jordi Fortuny ha destacat que “des del departament de Neteja estem treballant de manera incansable per augmentar els índex de recollida selectiva a la ciutat. Actualment, només es recicla 33,17% dels residus generats, i això té un gran impacte en el medi ambient i també un cost econòmic important per la ciutat. El tancament de contenidors té com a objectiu incrementar aquest percentatge, com ha passat a tots els municipis de Catalunya on ja s’ha implantat. I com també hem detectat al Serrallo i Cala Romana on es calcula que la fracció resta ha baixat de mitjana un 30% (en kg recollits)”. En concret un 23% al Serrallo i un 35% a Cala Romana, tenint en compte que part de la orgànica del barri del Serrallo es recull en circuit comercial, i no en els contenidors instal·lats a la via pública. El conseller Jordi Fortuny ha destacat que aquestes dades positives son fruit de “la col·laboració de les entitats veïnals i  les bones pràctiques demostrades pels residents del Serrallo i Cala Romana, on hem pogut veure la bona predisposició en participar al nou sistema”.

De fet, al Serrallo ja s’ha pogut substituir un contenidor de resta per un segon contenidor d’envasos, de manera que una àrea de contenidors ja compta només amb un contenidor de resta i amb dos d’envasos, un dels quals de fàcil ús pels restauradors i altres generadors d’envasos lleugers grans. Està previst que aquesta setmana se substitueixi un de resta per un de paper i cartró, un indicador més que la fracció resta va a la baixa, i s’incrementen les fraccions valoritzables, com envasos i paper. 

Fortuny també ha posat de manifest que “la instal·lació de contenidors tancats permet caminar cap a una taxa d’escombraries més justa ja que, si el sistema tecnològic funciona, permetrà que aquells que reciclin més paguin menys”. Finalment també ha posat en relleu que aquestes proves “ens ajudaran a definir millor el futur servei de recollida de Tarragona, lligat amb el nou contracte”.   

La campanya que s’inicia avui a Bonavista compta amb un gran equip format per 10 agents cívics procedents del Pla d’Ocupació Tgn pel civisme, 7 educadors contractats per aquesta campanya, l’equip tècnic del departament de Neteja Pública i el personal de l’empresa del contracte de recollida de residus i neteja. 

En les tres proves, els contenidors tancats es podran obrir les 24 hores del dia, de dilluns a diumenge. No obstant això, en la prova de Bonavista es limiten els usos del contenidor de resta, de manera que cada habitatge només podrà obrir el contenidor de resta 3 dies a la setmana, amb les corresponents excepcions dels generadors de tèxtil sanitari (bolquers i similars) que podran obrir cada dia. Es preveu implantar aquest sistema en uns mesos a Cala Romana i Serrallo, ja que la limitació d’ús de la resta, fomenta la recollida de selectiva.