Tarragona impulsa la represa de l’activitat castellera a Catalunya

L’Ajuntament de Tarragona, les quatre colles de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla han elaborat el protocol casteller i l’han posat a disposició de la Generalitat de Catalunya.

Per . Actualitzat el

Les Festes de Santa Tecla tornaran a tenir castells, després que avui mateix la Generalitat de Catalunya hagi donat llum verda a l’activitat castellera amb noves mesures del PROCICAT. Unes noves mesures basades en el protocol casteller elaborat prèviament per l’Ajuntament de Tarragona, les quatre colles de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla, posat a disposició de la Generalitat de Catalunya.

Així ho ha anunciat aquesta tarda en roda de premsa l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, qui ha explicat que “després de molta feina coordinada, la ciutat torna a demostrar, com ho ha fet moltes vegades, que quan treballem pels castells, ho fem pensant en tot el món casteller”. Per la seva banda, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Inés Solé, ha mostrat la seva satisfacció per la notícia  i ha explicat que “és la continuïtat de la feina encetada per Sant Magí, que va marcar un pas endavant en la represa i a partir de la qual hem assentat les bases d’aquest protocol casteller”.

Solé ha explicat que després de Sant Magí, l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres i la Xarxa Sanitària Santa Tecla es van posar a treballar per tal d’oferir un protocol a disposició de tot el món casteller que contemplava una part més tècnica castellera (com ara les entrades a plaça, assajos, etcètera) però també una vessant més científic-tècnica que permetés,  a partir del treball dut a terme amb la Xarxa Santa Tecla , tenir dades amb el màxim rigor científic que permetessin demostrar que fer castells és segur.

Per això, tot i que les noves mesures dictades pel PROCICAT no ho requereixen, amb l’objectiu de poder valorar l’impacte real, un equip mèdic de la Xarxa sanitària Santa Tecla farà un seguiment i un recull exhaustiu de les dades dels castellers participants a l’estudi a partir de quatre test d’antígens als quals se sotmetrà cada participant, un abans dels assajos, un altre el mateix dia 23 abans de l’actuació, i un últim 15 dies després. 

Tal com ha assegurat el director mèdic de la Xarxa Sanitària Santa Tecla, Xavier Oliach, “mantindrem el protocol previst per tal d’obtenir dades més rigoroses que serveixin de model per tot el món casteller” .

A diferència de l’acció castellera duta a terme per Sant Magí a la plaça de les Cols, l’acció prevista pel 23 de setembre, dia de Santa Tecla, a la plaça de la Font, sí que preveu la possibilitat d’acollir públic prèvia reserva d’invitacions i les construccions a realitzar, que seran d’un pilar i un castell marcant com a construcció màxima 3de7.