El Tinglado 2 del Port de Tarragona acull l’exposició de fotoperiodisme de la 23a edició del premi Mañé i Flaquer

El Port col·labora amb el premi periodístic des de l’any 2020 per contribuir a impulsar el guardó com a referent al Camp de Tarragona i al país

Per . Actualitzat el

Aquest divendres 23 de juliol, el president del Port, Josep Maria Cruset, i la directora de Port i Ciutat, Montse Adan; Eduard Rovira, alcalde de Torredembarra; Josep Bertran, responsable de comunicació i relacions externes de Repsol a Tarragona; i Manel Sastre, vocal de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, han inaugurat una nova exposició al Tinglado 2 del Moll de Costa.

Cruset ha explicat que les 48 fotografies de l’exposició tenen la virtut de “fer perdurar en el temps els records de fets viscuts i en aquest moment evoquen les emocions i les sensacions, i fins i tot les olors, d’aquells actes que van ser notícia”. El president del Port ha afegit que cal “Convidar la gent a visitar l’exposició per reviure aquelles experiències de nou”.

L’exposició ha obert portes al públic avui, 23 de juliol, i romandrà en el Tinglado 2 del Moll de Costa del Port Tarragona fins al 5 de setembre, per a tothom que hi vulgui entrar ja que l’accés és lliure. L’exposició que té caràcter itinerant ja que visitarà Reus al setembre i Torredembarra al novembre, recull les 48 fotografies de 13 professionals presentades, durant l’any 2020, a la categoria de fotoperiodisme del Premi periodístic Mañé i Flaquer organitzat per l’Ajuntament de Torredembarra i la demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Es tracta de fotografies de fotoperiodistes del territori que, en conjunt, fan un relat de les situacions viscudes al Camp de Tarragona. Des d’imatges que mostren els efectes de la riuada sobre el riu Francolí, fotografies que posen de manifest les conseqüències del temporal Glòria, dels efectes de la pandèmia, etc. fins a fotografies que retraten i capturen moments personals.

Els i les professionals han volgut mostrar les imatges més representatives d’allò que la societat ha viscut i, congelar el record de moments, que abans de l’aparició de la COVID-19, eren del tot normal, el que avui dia denominem l’antiga normalitat, passejar amb els amics, trobades dels castells, festes, concerts, etc.. Sense oblidar capturar, amb les seves càmeres i amb una visió artística, els efectes de la COVID sobre tots nosaltres. Algunes de les fotografies exposades han estat publicades a diferents mitjans de comunicació internacionals. The New York Times, Le Monde, The Guardian, Abc News o The Washington Post van publicar la imatge del tarragoní, David Oliete, guanyador del premi fotoperiodístic de la passada edició XXXIII Mañé i Flaquer. Una imatge sota el títol ‘Explosió’ que reflecteix l’accident a les instal·lacions d’IQOXE. 

També es podran veure les imatges de les dues finalistes del premi fotoperiodístic. Per una banda, la fotografia finalista sota el títol ‘Soledat’ Alba Rodríguez, capturada el 22 de maig i emesa a TV3, La Vanguardia entre altres mitjans de comunicació. La imatge mostra a una persona gran d’origen aragonès que espera que li donin la jubilació per tenir diners i poder tornar a Saragossa, la seva terra natal. Per altra banda, l’artista Núria Torres, amb la fotografia sota el títol ‘Pont’ capturada el 23 d’octubre de 2019 i publicada a l’Agència Catalana de Notícies entre altres mitjans. Una fotografia que posa de manifest en pla general les destrosses del temporal a Montblanc, on es va desbordar el riu Francolí al seu pas pel Pont Vell, a la vegada que, es veuen els efectius treballant en els immobles afectats. Els fotoperiodistes amb imatges exposades són: David Oliete, alba Rodríguez, Núria torres, Xavi Jurio, Ariadna Escoda, Roger Segura, Tjerk Van der Meulen, Carles Esporrín, Ángel Ullate, Pere Toda, Alicia Fábregas, Marc Lladó i Josep Lluís Sellart. 

Premi Mañé i Flaquer 

El Port de Tarragona es va sumar com a col·laborador del premi, a partir de l’any 2020 per tal de contribuir a l’impuls del guardó com a referència del Camp de Tarragona i a Catalunya, quan el Col·legi de Periodistes va apostar per incloure la vessant gràfica de la professió periodística com una nova categoria dels premis. 

El Premi de Periodisme Mañé i Flaquer es va crear l’any 1970 en memòria de Joan Mañé i Flaquer (1823-1901), reconegut periodista nascut a Torredembarra. És un dels guardons periodístics més antics del país, amb guanyadors de prestigi com Josep M. Huertas Claveria, Àngel Casas o Antoni Arbonès. 

La XXXIII edició del guardó celebrada l’any 2020 va presentar com a novetat principal la categoria Fotoperiodisme Camp de Tarragona, dotada amb 3.000 euros i que premia una imatge vinculada informativament a les comarques del Camp de Tarragona amb l’objectiu de posar en valor la fotografia com a gènere periodístic.