CODITA demana contractar més professionals sanitaris a l’Atenció Primària davant aquesta cinquena onada per la COVID

El col·legi d’infermeria recorda que els professionals sanitaris amb doble pauta vacunada “tenen alta immunitat, però no total”

Per . Actualitzat el

“La pressió assistencial que està patint l’atenció primària es insostenible i ens calen més mans. Per això, entenem que cal contractar més professionals sanitaris(metgesses i infermeres) per tal de reforçar la primària, perquè en aquesta cinquena onada ens falten mans”. Així s’expressen des del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona, conscients que novament tenen que reorganitzar agendes, deixar de banda les malalties cròniques i centrar-se en l’atenció a pacients amb COVID i a la vacunació.

Seons el CODITA, cal recordar, a més, que estem a les portes de les vacances d’estiu. “Estem parlant d’unes professionals que porten 16 mesos donant el 200% de la seva capacitat. I ara, a les portes d’un descans més que merescut, estem en una nova onada, amb una gran pressió assistencial ”.

 

Fer marxa enrere i recuperar algunes restriccions

“Decisions recents per part de Salut com no haver de fer test a contactes de positius amb la doble pauta de vacunació i que no presenten símptomes, pot ajudar a descongestionar la pressió del primer nivell assistencial, però està clar que necessitem de més accions”, diuen des del Col·legi.

En aquest sentit, CODITA celebra la decisió del Govern de tancar l’oci nocturn i creu que cal fer marxa enrere i reprendre algunes altres restriccions, com per exemple, l’ús obligatori de la mascareta en tots els espais, tant interiors com exteriors. i celebra la decisi

Els contagis provocaran ingressos hospitalaris i UCI en joves

En poc més d’un setmana els casos s’han disparat. Cal recordar que el risc de rebrot a Camp de Tarragona es situa a 584 i a Terres de l’Ebre en el 315, quan a partir de 100 ja es considera un risc de rebrot alt.

La RT també està disparada amb  un 2.62 al Campa de Tarragona i un 1.94 a Terres de l’Ebre.

Per CODITA això suposa un nombre de contagis diari altíssim que segur farà que en les properes setmanes veiem ingressos de gent jove a planta d’hospitals i alguns a les UCI “és un tema de números. Com que els contagis son tant, malgrat que només un 2% acabi a planta i  1 de cada 1.000 a UCI, això s’acabarà produint. I serà molt dur”.

Des del Col·legi també alerten que “les persones amb doble pauta vacunada tenen una alta immunitat, però no total. Novament és un tema de números. Si son molts els contagiats, podria ser que un nombre no menyspreable de gent amb la doble vacuna acabi també patint la COVID”.

Per tot això, CODITA vol recordar a la població que estem en una cinquena onada, que cal recuperar la precaució, retornar a l’ús de la mascareta, mantenir les distàncies de seguretat, neteja de les mans i ventilació dels espais tancats.