Salut obre ja la vacunació de la COVID-19 a persones nascudes entre 1977 i 1981

Ja s’ha arribat als 5 milions de dosis administrades i, mentrestant, els principals indicadors de la malaltia van a la baixa

Per . Actualitzat el

Salut continua avançant en la vacunació massiva contra la COVID-19 i avui mateix l’ha obert a les persones nascudes entre 1977 i 1981. D’aquesta manera, les persones incloses en les franges d’edat d’entre 40 i 44 anys ja poden demanar cita a http://vacunacovidsalut.cat per vacunar-se a punts massius o a centres d’atenció primària, tot i que paral·lelament també s’aniran enviant SMS de convocatòria de manera progressiva. Aquestes persones ja vacunar se sumen, per tant, a les que tenen entre 45 i 49 anys, que es poden vacunar des de fa uns dies.

En la roda de premsa setmanal sobre el procés de vacunació a Catalunya, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha fet una crida a les persones incloses en aquestes franges d’edat a vacunar-se, en tant que “estem veient persones d’aquestes edats –més d’una trentena-  ingressades a l’UCI”. “La vacuna funciona, és important que ho facin i es protegeixin, perquè la malaltia pot ser greu”, ha ressaltat Cabezas. De fet, la titular de Salut Pública ha animat a tota la població cridada a vacunar-se a fer-ho, també durant els caps de setmana, quant hi ha molta oferta i força punts de vacunació disponibles.

Pel que fa a la situació de la vacunació de COVID a Catalunya, Cabezas ha avançat que aquest migdia ja s’haurà arribat als 5 milions de dosis administrades arreu del país, el que suposa gairebé el 90% de les que han arribat. “Tot plegat és resultat de l’esforç tant important que està fent tot el sistema de salut català. La setmana passada va ser la que, fins ara, més vacunes hem posat, però en volem més”, ha emfatitzat Cabezas abans d’indicar algunes altres dades assolides: que el 87,8% de les persones de 60 o més anys han iniciat la vacunació, el que també succeeix amb el 82,8% de les persones de 50 o més anys. Per grups de vacunació, Cabezas ha destacat, per exemple, que ja s’hagi arribat al 50,6% de segones dosis en treballadors essencials –per a la qual majoritàriament escullen AstraZeneca-.

La roda també ha servit per aprofundir en els detalls sobre el Certificat COVID Digital EU, que vol Impulsar la mobilitat segura entre països de la UE durant la vigència de la pandèmia COVID-19. Per exemple, que només és vàlid per viatjar entre estats membres (tot i que es podran afegir altres països previ acord), que no serà obligatori per viatjar i que, per segons quins usos, caldrà disposar d’una reglamentació específica. En concret, el certificat pot ser de tres tipus diferents: de vacunes –conforme s’ha rebut alguna dosi-, de proves –que indica que es té una prova amb resultat negatiu-, i de recuperació –conforme s’ha obtingut una prova PRC positiva entre 180 dies i més 10 dies de la data de sol·licitud-. Fins ara, ja s’han emès més 147.000 certificats de vacunes i més de 7.000 de recuperació. Totes tres funcionalitats han d’estar del tot disponibles a partir de l’1 de juliol arreu de la UE.

Per últim, Cabezas ha reiterat que la incidència de la malaltia continua molt a la baixa, com ho indica l’acumulat en els darrers 7 dies. “Seguim veient com, amb la vacunació, la incidència està caient, com els ingressos i com la mortalitat”,ha conclòs.

L’atenció primària, clau per augmentar la cobertura de vacunació en col·lectius amb baixa cobertura
Per la seva banda, Mar Isnard Blanchar, responsable de l’àrea d’infermeria i continuïtat assistencial de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, ha posat en valor les estratègies de vacunació que està desenvolupant l’atenció primària per a augmentar la cobertura de vacunació, especialment ara identificant aquelles poblacions amb una baixa cobertura vacunal per diferents factors, com bretxa digital, falses creences, barreres idiomàtiques o factors socioeconòmics.

Entre aquestes accions per fomentar la vacunació, Isnard ha emfatitzat les trucades telefòniques dels professionals de referència, i en concret l’important paper del personal administratiu sanitari. “Poden arribar a fer prop d’una desena de trucades per localitzar finalment la persona a vacunar”, ha exemplificat abans d’enumerar altres accions. Per exemple, les assolides amb el treball comunitari –contactant amb associacions de veïns, implicant líders informals de cada comunitat, i actius de la comunitat com farmacèutics i botiguers, i amb el treball conjunt amb els ajuntaments –que han posat punts d´informació vacunació COVID que ajuden a la població en el tràmit de demanar cita o en contacte amb casals i centres cívics.

Una altra acció rellevant és la vacunació oportunista, per exemple a través de jornades de ‘portes obertes’ de vacunació, del suport d’administratius sanitaris dels CAP per ajudar a programar cites o en vacunacions de dissabte sense citació prèvia a alguns CAP. “Les estratègies de vacunació de l’atenció primària són múltiples i diverses. Els professionals mèdics i infermers comptem amb la implicació de molts agents de la comunitat: associacions veïnals, botiguers, farmacèutics…”, ha enumerat Isnard abans que Cabezas afegís com a molt rellevant “el treball en xarxa i la construcció del teixit comunitari” per fer créixer la cobertura de vacunació. “Els bons resultats obtinguts amb aquestes accions comunitàries demostren com els agents del sistema sanitari, del món local i la farmàcia comunitària són imprescindibles, com també les infermeres i els infermers, metges, administratius, que fan una tasca impressionant per captar persones i augmentar la cobertura vacunal de la problació”, ha reblat Cabezas.