Comencen les obres del carril bici que unirà el campus Catalunya i el campus Sescelades

És una reivindicació històrica de la Universitat, que ha col·laborat amb l’Ajuntament de Tarragona en la fase prèvia del projecte i en la definició de l’itinerari

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona ha iniciat al barri de Sant Pere i Sant Pau les obres del carril bici que unirà la Plaça Imperial Tàrraco i els campus Catalunya i Sescelades i té previst que l’itinerari ja estigui operatiu el primer quadrimestre del proper curs. Això suposarà una alternativa de transport segura i sostenible per als membres de la comunitat universitària que s’hagin de desplaçar des del centre de la ciutat de Tarragona a algun dels dos campus universitaris. “L’asfalt del circuit serà de color vermell, perquè es vegi amb claredat. També farem accessibles totes les cruïlles i voreres per on passi”, apunta el conseller de Territori, Mobilitat i Sostenibilitat, Xavier Puig. “Volem aconseguir que la gent que utilitza el cotxe per moure’s per la ciutat vegi més atractiu fer-ho amb bicicleta o amb patinet i el triï en detriment del vehicle i, per aconseguir-ho, hem de garantir la seva seguretat. La mobilitat sostenible ha arribat per quedar-se. El carril bici educatiu i el de Pere Martell són els primers carrils bicis de la ciutat, però en vindran molts més”, emfatitza Puig.

Per la seva part, el vicerector de Recerca i Planificació Científica, Francesc Díaz, ha manifestat sentir-se molt satisfet en comprovar que la promesa del carril bici és una realitat. Els darrers anys hem anat treballant projectes comuns de manera col·laborativa amb l’Ajuntament com l’Hidrogen Verd o aquest del carril bici, que és el primer pas cap a la descarbonització de la ciutat”.

Els tècnics de medi ambient de l’Oficina de Compromís Social de la URV han estat els instigadors de la idea d’un carril bici que uneixi els dos campus de Tarragona des que, el 2010, es va posar en marxa el Pla de Medi Ambient, que ha tingut com a objectiu reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle produïts pels desplaçaments de la comunitat universitària. Amb aquest objectiu, han col·laborat amb l’Ajuntament de Tarragona en la fase prèvia del projecte de disseny de l’itinerari. “Volem promoure un canvi en la mobilitat de la comunitat universitària i fomentar l’ús del transport públic i les bicicletes          –comenta Antonio de la Torre, tècnic de medi ambient de l’Oficina de Compromís Social–. Però això implica parlar amb els diferents ajuntaments per aconseguir millores de seguretat passiva en els itineraris dels municipis on tenim campus”.

Recorregut del carril bici 

El recorregut del nou carril bici educatiu unirà Sant Pere i Sant Pau amb la plaça Imperial i, la segona fase, s’estendrà cap a Ponent. Des del campus Sescelades de la URV baixarà cap a la plaça Imperial Tarraco passant pels carrers Comas i Maduell i Pi Maragall, camí dels Quatre Garrofers, avinguda Catalunya i Marquès de Montoliu. Aquesta primera fase de la xarxa de carrils bici de la ciutat arribarà fins a l’avinguda Roma. “La idea és adaptar els laterals d’aquesta avinguda per tal que siguin els ciclistes i els usuaris dels patinets els qui hi tinguin preferència, sense prohibir la circulació d’altres vehicles de motor”, conclou Xavier Puig. Aquest canvi viari també implicarà desplaçar les parades de busos a l’interior dels carrils, per deixar el lateral per la mobilitat sostenible.