L’hospital de Santa Tecla implanta un sistema per fer el seguiment dels pacients al bloc quirúrgic

Els acompanyants podran saber en tot moment on es troba el seu familiar. En breu també es posarà en marxa a l’Hospital del Vendrell i a Santa Tecla Llevant

Per . Actualitzat el

L’hospital de Santa Tecla de Tarragona ha posat en marxa un sistema que permet fer el seguiment d’un pacient quirúrgic per part dels seus acompanyants en temps real. D’aquesta manera, els familiars, bé a través de les pantalles en les sales d’espera, bé per una aplicació mòbil, poden seguir el circuit del malalt i saber en tot moment en quina zona de l’àrea quirúrgica es troba.

Aquest sistema –anomenat Gestió de pacients de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla­­– es posa en marxa quan una persona entra a l’hospital i s’adreça a l’àrea d’admissions, on li proporcionen un document amb un QR que permetrà els familiars descarregar-se l’aplicació al mòbil. D’altra banda, quan el pacient entra a l’àrea de cirurgia se li posa una polsera específica i identificativa, que serà la que permetrà enviar la informació ­–mitjançant una xarxa d’antenes repartides per les sales– de la seva ubicació. Aquesta informació arribarà a totes les pantalles de les sales d’espera, on apareixerà amb un codi que tan sols la família coneix per salvaguardar l’anonimat del pacient, o bé als telèfons mòbils dels familiars, indicant on es troba en tot moment: a preanestèsia, a quiròfan, a reanimació o preparat per anar a l’habitació.

Amb aquesta eina es pretén, d’una banda, alleugerir l’espera i la incertesa dels familiars de la persona que està sent operada, especialment en intervencions llargues, i, d’una altra banda, evitar consultes constants al personal i al taulell d’informació. En cap cas, però, substituirà la informació que el facultatiu proporciona a les famílies respecte a l’estat del pacient.

Aquest sistema, a més, permet analitzar una sèrie de dades com ara en quina franja del dia s’opera més ràpidament o quant es triga a traslladar un pacient de quiròfan a l’habitació, per exemple, de manera que també pot ajudar a millorar el procés quirúrgic del centre.

Aquest sistema ja funciona en altres centres hospitalaris del país, com ara l’hospital de la Vall d’Hebron o el Clínic de Barcelona, amb una valoració molt positiva per part dels usuaris.