L’escriptor Marc Quintana Llevot, guardonat amb el 31è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de Novel·la

Laia Malo guanya el 21è Vidal Alcover de Traducció i Montserrat Morera Escarré el 24è premi Tinet

Per . Actualitzat el

El Teatre Tarragona acull aquesta tarda el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2020-21, que arriben aquesta edició a les 31 convocatòries, assolint tots tres premis, el Pin i Soler de novel·la, el Vidal Alcover de Traducció i el de narrativa curta per Internet Tinet, la xifra més alta de participació.

El premi Pin i Soler de novel·la, que enguany arriba a la seva 31a edició i que ha rebut 149 propostes, ha estat per a l’escriptor Marc Quintana Llevot, de Lloret de Mar, per l’obra Inquietuds d’un moribund. El jurat del 21è premi-beca de traducció Vidal Alcover ha acordat concedir el premi, d’entre els 19 presentats, al projecte Fites I i II, de Marina Ivànova Tsvetàieva, en traducció de Laia Martínez i López (Laia Malo), de Palma de Mallorca. Finalment, pel que fa al veredicte del 24è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, d’entre els 300 treballs presentats, el jurat ha concedit el premi al relat de Montserrat Morera Escarré, de Vilassar de Dalt, que porta per títol Escut. A més, el jurat ha acordat fer una menció especial a l’obra La set, de Laura González Ortensi, de Barcelona.

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez, el canal de televisió TAC 12, el digital cultural Núvol i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització de la convocatòria i de l’acte corre a càrrec de la Casa de les Lletres.

L’organització està molt satisfeta tant de l’edició d’enguany com de l’evolució experimentada en les darreres com també per l’alta participació. L’alcalde i conseller de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona ha destacat que “les raons de l’èxit dels Premis Literaris són la seva història i la seva gran reputació, juntament a les dotacions econòmiques, el prestigi de les editorials i del jurat així com la transparència i claredat del procés de selecció”.

Igualment, els jurats s’han mostrat molt satisfets dels resultats d’enguany, que confirmen una tendència general a prioritzar la qualitat literària per sobre d’altres consideracions. Per la seva part, la presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès, Rosa M. Codines, ha manifestat “la importància dels Premis Literaris en aportar obres noves a les lletres catalanes”.

La gala d’enguany 

L’alcalde Ricomà presidirà aquesta tarda l’acte de Lliurament del Premis al Teatre Tarragona. L’acompanyarà la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, en el qual serà el seu primer acte públic com a consellera.

En els darrers anys, la gala dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona ha servit per commemorar celebracions referides a escriptors que han donat veu a la ciutat. El 2015 va ser Montserrat Abelló; el 2016, els 80 anys d’Olga Xirinacs; el 2017, el cinquantenari de la mort de Joan Antònio i Guàrdias; i el 2018, el centenari de Maria Aurèlia Capmany. El 2019, en coincidir amb el 80è aniversari de la fi de la guerra, que va conduir a l’exili molts escriptors catalans, per les seves idees o pel simple fet d’utilitzar la llengua catalana, la gala va retre un homenatge col·lectiu a aquests autors. L’any passat estava previst celebrar la vintena convocatòria del Premi de Traducció Vidal Alcover, que ha significat una aportació important a la literatura catalana. La situació sanitària va obligar a cancel·lar l’acte presencial, que s’ha recuperat avui amb l’estrena de l’espectacle Transportaccions, una reflexió sobre la traducció literària. L’espectacle, sota la direcció del tarragoní Marc Chornet i la música de Gerard Marsal, ha servit per retre homenatge, també, a Jaume Vidal Alcover, l’autor que dona nom al premi, en complir-se trenta anys de la seva mort. Entre els intèrprets que han participat a Transportacions, hi ha Marina Alegre, Toni Guillemat, Ivet Zamora i la col·laboració especial de Carles Rebassa. La gala serà retransmessa en directe per Tac 12.