Salut vol endarrerir la segona dosi per tenir cinc milions de persones vacunades el 15 de juliol

Les persones de 50 a 59 anys, nascudes entre el 1962 i el 1970, ja podran començar a vacunar-se a partir del 10 de maig

Per . Actualitzat el

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que si s’endarrereix vuit setmanes la segona dosi de la vacuna contra la COVID-19, a partir del 15 de juliol “podríem tenir cinc milions de persones vacunades amb una primera dosi, i un milió d’aquestes amb la pauta completa”. En aquests milions es trobarien totes les persones majors de 30 anys protegides amb almenys una dosi, i les majors de 60 amb la pauta completa. Aquestes dades poden ser una realitat si es compleix la recepció de vacunes de Pfizer prevista fins al 15 de juliol de 3 milions de dosis i si l’Estat permet l’endarreriment de la segona dosi fins a vuit setmanes.

En aquesta línia, Argimon ha citat un recent document signat per diversos experts de Catalunya en què es posicionen a favor de l’endarreriment de la segona dosi: “Serem insistents en el tema perquè considerem que és fonamental per avançar en el pla de vacunació”.

Per aquest motiu ha ressaltat la importància d’avançar primeres dosis perquè amb una de sola “ja s’aconsegueix una protecció molt elevada i no hem de pensar només en la protecció individual sinó en la col·lectiva, de tota la comunitat”. “Reclamem”, ha dit “que el Ministeri ho reconsideri precisament per aconseguir aquests cinc milions de vacunats”. Argimon ha insistit en el fet que protegir més ràpidament també tindrà l’efecte de reduir la infecció, l’ingrés i la mortalitat: “I això implica una recuperació emocional, social i econòmica de tota la ciutadania”. En canvi, ha matisat que sense l’allargament de segones dosis, a 15 de juliol es vacunarà a 1,5 milions de persones amb pauta completa.

D’altra banda, Argimon ha recordat que, en les circumstàncies actuals, l’estratègia de vacunació recau precisament en les vacunes de Pfizer. A partir del 10 de maig, si es reben les dosis compromeses s’obrirà la vacunació pel grup d’edat de les persones de 50 a 59 anys. El procediment per a aquest grup d’edat serà molt similar al que s’està duent a terme amb el grup de 70 a 79 anys i, per tant, se’ls contactarà des del CAP o bé podran programar-ho a través del web.

El secretari de Salut Pública també s’ha volgut pronunciar sobre la futura venda de tests d’antígens a les farmàcies i l’ha qualificada de “bona notícia”: “Caldrà esperar a la publicació del decret estatal per conèixer els detalls de com s’acabarà materialitzant, però és una mesura que hem vingut reclamant i la considerem positiva”.

Pel que fa a la fi de l’estat d’alarma, ha ressaltat que es tracta d’un moment adequat i ha volgut subratllar que “el fet que no tinguem estat d’alarma no vol dir que la pandèmia hagi acabat, sinó que tindrem instruments més raonables per donar més autoresponsabilitat”. En aquest sentit, ha afegit que “tots tenim ganes de normalitzar la vida i l’hem d’anar normalitzant, però cal fer-ho amb cura”.

Pla de cribratges
Argimon ha presentat les dades sobre els cribratges que s’han realitzat entre el col·lectiu universitari. Prop de 32.000 persones ja han estat cribrades i les previsions apunten que s’arribarà a les 35.000 al final d’aquesta setmana. La positivitat d’aquestes ha sigut baixa, d’aproximadament un 0,43%. El secretari ha aprofitat per agrair la disponibilitat i la bona acollida que ha tingut l’estratègia entre les universitats catalanes.

Pla de vacunació
La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha actualitzat les xifres de vacunes administrades. Des de l’inici de la pandèmia, ja se n’han injectat 2.773.309 (99,07% del total de 2.799.330 vacunes rebudes fins divendres) i, amb data de 3 de maig, un 11,1% de la població ja té la pauta vacunal completa. D’aquestes, en concret, 1.947.915 són persones amb la primera dosi (24,9% de la població) i 825.394 persones amb la segona (10,6% de la població).

Pel que fa a les cobertures dels grups d’edat en què s’està vacunant, en les persones de 80 anys o més ja hi ha un 91,1% en primeres dosis i un 84,4% de pauta completa. En el cas de les persones de 70 a 79 anys, les primeres dosis ja suposen una cobertura del 70,3% i un 16,2% de pauta completa. El col·lectiu de 66 a 69 anys té una cobertura del 58% i, finalment, en el cas del grup de 60 a 65 anys, la cobertura és del 60,8%.

Sobre la relació entre la vacunació i l’aparició de casos, Cabezas ha exposat que des que es va començar la campanya vacunal al desembre hi ha hagut 247.682 casos de COVID-19 dels que només el 4,25% han sigut en persones vacunades i, la gran majoria d’aquests, han aparegut abans que es produeixi l’efecte de la vacuna.

Des d’aquest punt de vista, la sotsdirectora també ha presentat un estudi del Sistema d’Informació dels Serveis d’Atenció Primària (SISAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) en què es demostren els bons resultats de la vacuna. L’estudi en qüestió fa una comparació dels ingressos en pacients que han rebut vacuna i els pacients que no. S’hi observa que a mesura que augmenten els dies després de la vacunació, la reducció d’ingressos arriba al 90% en persones vacunades versus les persones que no han rebut la vacuna.