El saxofonista Jean Toussaint donarà el tret de sortida al Dixieland, el festival de jazz de Tarragona

Fins al 16 de maig, diversos grups tant d’aquí com de fora actuaran en diferents espais de la ciutat

Per . Actualitzat el

Aquest divendres 30 d’abril, i coincidint amb el Dia Internacional del Jazz, Tarragona dona el tret de sortida a aquesta edició tan esperada del Dixieland. Fins al 16 de maig, diversos grups tant d’aquí com de fora actuaran en diferents espais de la ciutat apostant per la presencialitat, sempre amb aforament controlat i respectant en tot moment les mesures sanitàries dictades pel PROCICAT.

L’encarregat d’inaugurar el festival serà l’estatunidenc Jean Toussaint, sens dubte un dels grans saxofonistes de la història recent del jazz, que oferirà un concert gratït a l’escenari del Teatre Tarragona el mateix divendres dia 30 a les 20.30 h. Toussaint es va donar a conèixer a començaments dels anys 80 amb els llegendaris Jazz Messengers, iniciant una gloriosa trajectòria amb companys de generació com ara Wallace Roney, Terence Blanchard, Mulgrew Miller i Donald Edwards. Resident a Londres des del 1987, Toussaint ha fet carrera allí amb músics anglesos com Jason Rebello i Andrew McCormack, i nord-americans, com Cedar Walton i Max Roach.

El dia següent, dissabte 1 de maig, el ball, part imprescindible del festival, agafarà el protagonisme dins el Dixieland. I tot i que les condicions sanitàries no hagin permès programar actes massius al carrer en aquesta edició, el festival proposa fer-ho de manera virtual a partir de diferents iniciatives per a tots els públics, per aquells que ballen durant el Dixie i també per a totes aquelles persones que volen iniciar-se en aquesta disciplina. D’aquesta manera, a través del canal de Youtube de TGN Cultura, el festival se suma a les commemoracions del Dia Internacional de la Dansa a partir de les classes de la Roser Ros, una reconeguda instructora de dansa swing que ha preparat especialment pel festival dues classes de Jazz Steps; i les propostes de l’escola de claqué MTap i l’Escola de Dansa ATGN, habituals del festival, que oferiran una sessió introductòria al claqué i una demostració de Shim Sham, rutina de claqué coneguda per tots els ballarins d’arreu del món. Ambdues activitats en línia son gratuïtes i estaran disponibles fins al 30 de maig.

Marco Mezquida i el seu jazz d’avantguarda aterraran aquest diumenge dia 2 de maig a les 19 h al Teatre Tarragona. Aquest artista, improvisador i compositor, oferirà un espectacle que conjuga el jazz, la música contemporània i tècniques esteses de piano, amb música popular, sons folklòrics i melodies pop. És un dels músics més valorats i sol·licitats del panorama jazzístic i de les músiques improvisades, i considerat un dels artistes més complets i expressius de la seva generació.

Diversos escenaris, diversos estils de jazz 

Durant els següents dos caps de setmana, escenaris com el Teatre Tarragona, l’espai Kesse, la Capsa de Música i la plaça de l’antic escorxador acolliran espectacles musicals d’estils jazzístics ben diversos des del més tradicional com ara el de l’Stromboli Jazz Band o l’Andrea Mottis al més modern de Marc Ribot o els Koko Jean and The Tonics Featury, passant per altres gèneres com el soul de La Soul Machine.

Ja abans de començar, el Dixieland. Festival de Jazz de Tarragona ha tingut molt bona acollida per part del públic en exhaurir-se les localitats de diversos dels seus espectacles programats. Recordem que tots els actes del festival tenen aforament limitat i que encara es poden adquirir entrades a través d’ entrades.tarragona.cat i de les taquilles del Teatre Tarragona.

 

Es pot consultar tota la programació a través de dixieland.tarragona.cat