La Diputació incrementa els ajuts en àmbits estratègics com la sostenibilitat, la cultura, l’habitatge o l’acció social

El ple de la institució aprova, aquest divendres, una modificació de crèdit de gairebé 30M€

Per . Actualitzat el

El Ple de la Diputació de Tarragona aprovarà, durant la sessió ordinària prevista per a aquest divendres, una modificació de crèdit de 29,8M€ que servirà per dotar de pressupost diversos ajuts dirigits al món local i a les entitats, en àmbits estratègics com la sostenibilitat, la cultura, l’habitatge o l’acció social. L’objectiu d’aquestes inversions és adaptar-se a les noves necessitats i facilitar la tramitació per part dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD) del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. Part de les inversions són noves, i d’altres ja van ser previstes i anunciades en els pressupostos per a aquest any 2021, per bé que es reordenen per adaptar-se millor al context actual.

Els ajuts fruit d’aquesta modificació de crèdit reforcen les línies estratègiques que integren del Pla de Mandat 2020-2023 de la Diputació de Tarragona. En aquest sentit, s’orienten envers l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) i els compromisos marcats per l’Agenda 2030 -marc de referència per a polítiques enfocades a la gestió sostenible i la transició energètica-, envers les polítiques d’habitatge municipal, l’impuls de la producció cultural i l’atenció a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat. Alhora, totes aquestes inversions representen un nou impuls en la lluita contra els efectes econòmics i socials adversos causats per la pandèmia de la Covid-19.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i el vicepresident primer i diputat delegat d’Hisenda, Quim Nin, han ofert una roda de premsa aquest dijous per detallar les partides que s’incrementen i les prioritats de la institució. Segons han destacat, aquestes inversions representen un nou pas en el pla de la Diputació de Tarragona per a la represa econòmica i social en temps de Covid. Un cop més, actuem com a motor econòmic i social, augmentant les oportunitats de les persones del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès i col·laborant en la reactivació econòmica en el context de la pandèmia de la Covid-19“, ha assenyalat la presidenta de la Diputació. En la mateixa línia, el vicepresident primer s’ha referit a una modificació de crèdit que facilita “la reconstrucció social, la reactivació econòmica i la recuperació territorial, mitjançant una injecció de recursos en múltiples àmbits d’activitat i arreu del territori. La sessió del ple on es preveu aprovar aquesta modificació de crèdit es podrà seguir en directe, aquest divendres a partir de les 10.00h, mitjançant la pàgina web de la Diputació (www.dipta.cat).

Polítiques socials d’habitatge

La inversió en habitatges municipals iniciada l’any passat s’incrementa, i aquest any 2021 serà de 300.000€. D’aquests, 50.000€ corresponen a un programa nou que impulsa l’elaboració, redacció i revisió de Plans Locals d’Habitatge i l’elaboració de Programes d’Actuació Municipal d’Habitatge. Aquests ajuts tenen per objectiu impulsar el desenvolupament de polítiques socials d’habitatge i revertir el despoblament a l’entorn rural.

Impuls a la producció cultural.

Nova convocatòria dels ajuts per a empreses culturals i professionals autònoms, per fomentar la producció en el sector cultural. Es dota amb un total de 950.000€ (900.000€ de la modificació de crèdit). Aquests ajuts es van impulsar en el marc del Pla de Xoc Covid amb l’objectiu de d’ajudar els beneficiaris per les pèrdues pel cessament temporal de la seva activitat ordinària i per contribuir a la represa de la seva feina i a la l’impuls de la producció cultural. La concessió ja ha beneficiat 122 professionals de la demarcació. Enguany, aquesta convocatòria se centrarà en la represa i en la reactivació del teixit productiu del sector, a través de la realització dels projectes propis de la seva activitat i/o ajuts a la producció i a la creació.

Ajuts per a activitats culturals i d’interès ciutadà a la demarcació de Tarragona. D’una banda, els dirigits a les entitats, que es doten amb 1.150.000€. Així, entre el que ja es va pressupostar i l’augment fruit de la modificació de crèdit disposaran en total de 1,2M€ (400.000€ més que l’any 2020). D’altra banda, els ajuts dirigits als ajuntaments per al foment d’activitats culturals comptaran amb un pressupost total de 2M€, un cop aprovada la modificació de crèdit.

Al Programa d’ajuts a les escoles municipals de música, art i dansa (s’amplia l’àmbit) sincorporen 850.000€, amb un pressupost total de 900.000€.

El Programa d’ajuts per a actuacions incloses al catàleg de serveis es dota amb 1.450.000M€, que se sumen als 50.000€ inicials i en resulta un total d’1,5M€.

Ajuts per a activitats esportives singulars impulsades per entitats de la demarcació. S’hi afegeixen 452.000€. El pressupost total arriba als 500.000€, fet que suposa un increment de gairebé 200.000€ respecte a l’any anterior.

Àmbit social

Ajuts per a acció social d’urgència per a atenció a les persones. Es dota amb 450.000€ (pressupost total de 500.000€).

Nova línia d’ajuts dirigits a entitats del 3r sector per a actuacions de conservació i millora d’espais naturals, dotada amb 200.000€ a la modificació de crèdit actual.

Ajudes per a danys meteorològics o situacions excepcionals o sobrevingudes

S’afegeixen 2,6M€ a aquesta partida, que comptarà amb un total de 2,7M€, fet que suposa un increment de 700.000€ respecte al pressupost inicial del 2020. Els fenòmens meteorològics patits l’any 2020 (Dana o Gloria) van requerir l’ampliació d’aquesta partida durant l’exercici fins a arribar als 3,4M€.

Millores en carreteres

La modificació de crèdit inclou també una partida amb una dotació de 5 M€ a préstec per a la realització d’obres de millora en diferents punts de la xarxa viària de la Diputació a la demarcació, així com 2M€ destinats a la canalització de fibra òptica.

Tràmits més senzills

A banda de dotar de pressupost les diverses línies d’ajuts, algunes s’han reorientat per facilitar-ne la tramitació per part dels ajuntaments i EMD’s. Així, s’han creat dues úniques convocatòries: per a ajuts per a la Transició Energètica i l’Acció Climàtica i per als de l’àmbit la Salut Pública dirigits als ajuntaments, de manera que ara els ens locals només hauran de fer 2 tràmits (abans se’n requerien 8).

Les subvencions de Transició Energètica i Acció Climàtica (que inclou les línies relacionades amb el foment de la recollida selectiva de residus, l’economia baixa en carboni i la prevenció dels incendis forestals) es doten a la modificació de crèdit amb 3M€, fet que suposa un pressupost total de 3,1M€ (en l’exercici anterior el pressupost era d’1,3M€). Pel que fa als ajuts de Salut Pública, per generar entorns més resilients, segurs i saludables, es dota amb 3.350.000€ més a la modificació de crèdit. Aquesta convocatòria inclou línies relacionades amb l’aigua de consum humà, les espècies plaga, les zones de bany, animals domèstics abandonats, desinfecció, desfibril·ladors, o condicionament dels consultoris mèdics locals.

Conveni per a la promoció turística

A més de la modificació de crèdit, el Ple d’aquest divendres també té previst aprovar el Conveni de col·laboració per a la promoció turística de les comarques tarragonines com a destí turístic i en especial de l’Aeroport de Reus, entre el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Agència Catalana de Turisme, Aeroports Públics de Catalunya, SLU, l’Ajuntament de Reus, l’Ajuntament de Tarragona, l’Ajuntament de Vila-seca, l’Ajuntament de Salou, l’Ajuntament de Cambrils, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Reus, la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tarragona i la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Valls, per als anys 2021-2024.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona passa a ser el membre amb la participació més alta (31,29%), amb una aportació de 642.000€, i per tant lidera el conveni amb tots els actors públics i privats així com les responsabilitats que se’n deriven.