Nou Protocol d’actuació davant les violències sexuals i lgtbifòbiques

Aguilar-Cunill: “El Consell Plenari ha aprovat vetllar per la seguretat de totes les persones en entorns festius”

Per . Actualitzat el

Tarragona disposa a partir d’avui d’un nou Protocol d’actuació davant les violències sexuals i lgtbifòbiques que puguin aparèixer en entorns d’oci nocturn, concerts i espais de la festa major de la ciutat. En aquest sentit, la consellera de Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament, Carla Aguilar-Cunill ha volgut agrair els companys de consistori per aprovar avui al Consell Plenari i per unanimitat, aquest protocol.

Amb aquest document “volem promoure la igualtat de gènere i rebutjar la violència contra les dones i contra el col·lectiu LGTBI, en totes les seves manifestacions” segons ha manifestat, ja que “han estat dos dels compromisos pels quals ha vetllat l’Ajuntament en els darrers anys i que amb aquest protocol comencen a ser una realitat”, que en definitiva vol “vetllar per la seguretat de totes les persones en entorns festius”.

La implantació del protocol anirà acompanyat d’una sèrie de campanyes de difusió i d’accions preventives, a través del Punt Lila i Arc Iris, que donaran a conèixer el contingut del nou servei i les eines que es posen a disposició. Els objectius operatius del protocol son, principalment, el d’identificar les principals violències sexuals en espais o entorns festius a Tarragona i detectar necessitats per reduir-les; el de definir accions d’intervenció comunitàries per reduir les violències sexuals als espais festius de Tarragona segons eixos de prevenció, detecció, actuació i atenció, reparació i recuperació. I finalment el de millorar el treball tranversal i coordinat entre els diferents agents i actors que interactuen i intervenen als espais festius de Tarragona.

Aquest projecte es va posar en marxa a començaments del 2019, i vol ser un document viu faciliti el desenvolupament de la prevenció, la detecció i l’actuació per fer front a aquesta problemàtica, posant l’èmfasi en les múltiples formes de violència contra les dones i el col·lectiu LGTBI que existeixen, especialment les que es produeixen a l’espai públic, que sovint menys visibles i desapercebudes, com l’assetjament verbal o físic i les amenaces, i que poden provocar sensació d’incomoditat, malestar i angoixa. “El dret a la llibertat i el respecte a la identitat són fonamentals en un estat de dret”, ha conclòs la consellera.