135 residències del Camp de Tarragona i de Lleida rebran calçots de Valls

A les comarques de Tarragona l’acció comença aquest dimecres a la zona del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i Baix Penedès i continuarà dijous al Tarragonès i l’Alt Camp

Per . Actualitzat el

Professionals i residents de 135 residències de gent gran del Camp de Tarragona i de Lleida rebran prop de 150.000 calçots amb Identificació Geogràfica Protegida (IGP). Aquesta és una iniciativa d’un grup de productors i productores de calçots de Valls, amb el suport dels Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; Salut; i Treball, Afers Socials i Famílies. L’acció, que té per lema “Gràcies des de Valls”,beneficiarà prop de 15.000 persones i es durà a terme del 16 al 19 de març. El repartiment a Tarragona comença aquest dimecres a la zona del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i Baix Penedès i continuarà demà al Tarragonès  i l’Alt Camp.

És la tercera iniciativa d’aquestes característiques que es du a terme gràcies a la línia d’ajuts que el Departament d’Agricultura ha obert als productors agraris per compensar la pèrdua d’ingressos derivada de la manca de canals de comercialització de productes peribles com a conseqüència de la crisi de la COVID-19. La primera, “Gràcies des de Terres de l’Ebre” es va dur a terme el passat mes de desembre, i va consistir en la distribució de mandarines a totes les residències de gent gran de Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. La segona, també des dels productors de l’Ebre, va tenir lloc durant el mes de febrer, i es van distribuir més d’11.000 k de taronges a les residències de Barcelona.

Ara, un grup de productors i productores de calçots de Valls, amb Identificació Geogràfica Protegida (IGP), se suma a la iniciativa oferint a totes les residències de gent gran del Camp de Tarragona i  Lleida, calçots per fer un àpat amb aquest producte tant tradicional i exclusiu del territori. Juntament amb els calçots es facilitaran un parell de propostes de receptes, de fàcil preparació en l’entorn de les residències de gent gran: Calçots al forn i Crema de calçots.

L’objectiu d’aquest obsequi és agrair als equips de professionals de les residències i en especial a les persones grans que hi viuen (un total de 14.799 persones, entre treballadores i residents) l’esforç i la capacitat per superar dia a dia aquest període tant complex i difícil, a través de l’hortalissa més representativa del territori, el calçot.

Les hortalisses són aliments de gran riquesa nutricional, en especial de fibra i vitamines i minerals. A més els calçots són hortalisses de proximitat, molt estacionals i ara, de plena temporada. Iniciatives com aquesta es consideren molt valuoses per promoure el consum de fruita de qualitat, estacional i de proximitat entre diferents sectors de la població.

La  iniciativa “Gracies des de… “ s’emmarca en la celebració de L’any Internacional de les Fruites i  Verdures, que impulsa l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) aquest 2021. La previsió és que es vagi repetint arreu del territori amb la participació de diferents explotacions agràries locals, productes de temporada (fruita i verdura) i les residències de gent gran d’arreu de Catalunya.