Salut suspèn preventivament la vacunació amb AstraZeneca

El pla de vacunació a Catalunya es manté pel que fa a les vacunes de Pfizer i Moderna

Per . Actualitzat el

La consellera de salut, Alba Vergés, ha anunciat aquest vespre en roda de premsa la suspensió cautelar i temporal de l’ús de la vacuna d’AstraZeneca. De fet, les vacunes que s’havien d’administrar aquesta mateixa tarda ja s’han aturat preventivament i així es preveu que segueixi els propers dies.

En aquesta línia, també s’ha aturat la plataforma d’administració de cites i s’ha notificat per missatge la suspensió de la vacunació a totes aquelles persones que ho havien de fer aquesta setmana. També s’estan preparant tots els materials necessaris per respondre els dubtes de la ciutadania. La consellera Vergés ha donat un “missatge de tranquil·litat” i ha destacat que aquesta decisió demostra que el “sistema de farmacovigilància a nivell europeu funciona”.

Aquesta suspensió cautelar i temporal es mantindrà fins que l’Agència Europea del Medicament (EMA) realitzi un informe el respecte. Mentrestant, el pla de vacunació a Catalunya es manté amb les vacunes de Pfizer i Moderna.

Per la seva banda, el secretari de salut pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que s’han administrat “17 milions de dosis d’AstraZeneca entre Europa i el Regne Unit i només hi ha hagut 11 casos de reacció adversa” i que “cal valorar la relació entre el benefici i el risc”.

Argimon també ha posat èmfasi en què aquest és el procediment que segueixen tots els medicaments i vacunes en aquests casos. En primer lloc es determina si hi ha coincidència en el temps, després si hi ha una relació causa-efecte i, per últim, es valora si el benefici-risc és favorable per continuar administrant la vacuna o dispensant el medicament en qüestió.

La setmana passada ja va suspendre preventivament l’administració de 2.000 dosis d’AstraZeneca i aquesta setmana se n’aturen 37.000 més.