El Procicat aixeca el confinament comarcal

A partir de dilluns 15 de març, els ciutadans d’un mateix grup bombolla podran moure’s lliurement per l’interior de Catalunya

Per . Actualitzat el

A partir del proper dilluns, el Govern permetrà que les persones que integren una bombolla de convivència es desplacin a una comarca diferent de la d’on resideixen habitualment. Aquesta és una de les principals novetats aprovades pel PROCICAT, dirigit pels departaments de Salut i Interior, després de revisar les mesures vigents de prevenció i control de la pandèmia.

D’aquesta revisió se n’extreu que, una setmana més, la situació de descens continuat de la corba pandèmica permet avançar en el procés de recuperació d’activitats, però cal fer-ho de manera progressiva i amb cautela; de fet, així ho aconsella la lenta però continuada davallada dels indicadors epidemiològics que caracteritza aquesta tercera onada, i la necessitat de preservar el correcte funcionament del sistema sanitari.

En aquest sentit, les persones d’una mateixa bombolla de convivència podran traspassar el perímetre comarcal. Pel que fa a l’obertura de comerços de venda al detall, podran fer-ho els que no superin els 800 metres quadrats i amb un 30% d’aforament. Els més grans de 800 metres quadrats podran obrir si acoten l’espai d’obertura al públic a aquesta superfície i redueixen l’aforament al 30%. A més, si respecten aquestes mateixes indicacions, es permetrà obrir els comerços dels centres, galeries i recintes comercials, on es limita al 30% les zones comunes i de pas, on caldrà complir les condicions de ventilació i qualitat de l’aire, i on es restringeix l’accés i l’ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans. També roman suspesa l’obertura al públic dels locals i establiments de restauració integrats en centres, galeries o recintes comercials.

Una altra novetat té a veure amb les competicions esportives i amb les activitats relacionades amb el joc. Pel que fa a les primeres, ja es permetran les competicions federades per als menors de 16 anys; a més, a excepció de les d’àmbit estatal i internacional (de futbol i bàsquet) de caràcter professional, la resta de competicions permeses es podran desenvolupar amb públic, limitant l’aforament al 50% en instal·lacions i equipaments a l’aire lliure i al 30% en tancats. Pel que fa al joc, salons, casinos i sales de bingo podran obrir al 30% i un màxim de 100 persones, tot garantint la ventilació mínima establerta. Si, a més, compleixen amb determinades condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades i garanteixin mesures de control d’aglomeracions, podran obrir, respectant el límit de l’aforament al 30%, fins a un màxim de 250 persones.

A més, als locals i els espais en què es desenvolupen activitats culturals d’arts escèniques i musicals -com ara teatres, cinemes i auditoris- es podran fer altres activitats extraordinàries, com gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals. També es podran reprendre les activitats de cultura popular i tradicional, tant a l’aire lliure en un espai perimetrat i estàtic, com en espais tancats, amb subjecció a requisits d’aforament segons les condicions de ventilació i de control d’accessos i mobilitat de l’activitat. En tots cas, els assistents hauran d’estar asseguts. D’altra banda, l’activitat dels mercats no sedentaris i les fires de mercat resta condicionada a una reducció al 30% de la capacitat d’aforament.

Finalment, les altres mesures ja vigents es mantenen, com el toc de queda, que continuarà com fins ara (22h). Tant les mesures vigents com les novetats aprovades avui tindran una vigència de 14 dies –fins al 29 de març- i seran revisables segons l’evolució de la pandèmia, tot i que Vergés ha expressat la voluntat de mantenir-les més enllà d’aquest dia i d’estabilitzar aquesta apertura. No obstant, la consellera ha demanat a la ciutadania “ser especialment curosos en aquells moments en què podem abaixar la guàrdia, com els àpats”. També ha remarcat que des de l’estiu no hi havia un nombre de casos positius com l’actual, alhora que ara hi ha un 65% de les persones grans dependents vacunades i més d’un 59% dels treballadors essencials. Segons Vergés, aquestes dades permeten “anar recuperant vida”, però sempre “sense baixar la guàrdia”.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que des de mitjans de gener els índexs de la pandèmia estan en descens i això permet “anar normalitzant la nostra vida i reobrint espais” com és el cas de reobrir el perímetre comarcal per les bombolles de convivència. Argimon també ha advertit que encara queden “7 o 8 setmanes molt claus” i que a hores d’ara “1 de cada 5 persones té algun tipus d’anticossos”.