La Policia Local de Roda de Berà van recollir un total de 40 gossos perduts o abandonats a la via pública

29 van poder ser tornats als seus propietaris, però 11 no van ser reclamats per ningú

Per . Actualitzat el

Durant l’any passat els agents de la Policia Local de Roda de Berà van recollir un total de 40 gossos perduts o abandonats a la via pública. D’ells, 29 van poder ser tornats als seus propietaris, però 11 no van córrer la mateixa sort i no van ser reclamats per ningú. 

Quan un gos és trobat, per un ciutadà que truca la Policia Local o bé pels propis agents, hi ha dues possibilitats. En primer lloc la Policia passa el lector de microxips i, si l’animal porta el xip identificatiu, es podrà accedir a les dades del propietari, mitjançant el registre general d’animals de companyia, i donar-li avís. Mentrestant, el gos és portat a la gossera municipal on els seus propietaris l’aniran a buscar. 

Si el propietari no apareix, perquè l’animal no porta xip o no és reclamat per ningú, s’encarregarà d’ell la protectora l’Última Llar, mitjançant un conveni signat amb el Consell Comarcal del Tarragonès. El personal de l’entitat recollirà l’animal i serà emportat a les seves instal·lacions. El termini per recuperar un animal sense identificació és de vuit dies. 

La Policia Local apel·la a la responsabilitat de les famílies per que no abandonin el seu animal de companyia i busquin altres opcions. No només perquè és un delicte i està sancionat, sinó perquè “han de pensar que abandonar un animal que ha estat domesticat, sobretot si es tracta d’un gos, és condemnar-lo a mort. Per això és molt important que des de petits els nens i nenes siguin educats en el respecte, a comprendre i estimar els animals”, asseguren des de la Policia Local de Roda. 

Finalment, recorden que tots els animals han d’estar identificats amb un xip o tatuatge, segons la normativa, han de tenir la cartilla de vacunes al dia, i han d’estar censats a l’Ajuntament. 

El cens municipal 

Actualment hi ha 675 animals inscrits al cens d’animals de companyia de l’Ajuntament. D’ells, 650 són gossos, 47 dels quals considerats potencialment perillosos, i 25 gats. 

Durant el 2020 es van inscriure un total de 52 animals, tots ells gossos, 6 potencialment perillosos, els quals obtenen una llicència especial. 

Les persones que vulguin inscriure la seva mascota han de dirigir-se a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de l’Ajuntament, de dilluns a divendres de 9 a 14 hores, amb cita prèvia. El cost del tràmit és de 5 euros. 

El consistori els facilitarà una placa identificativa del cens així com una targeta on hi figuren les dades de l’animal i del propietari. 

Actualment, l’Ajuntament està treballant en l’elaboració d’una campanya de comunicació de tinença responsable d’animals domèstics per informar els propietaris de gossos, gats i fures sobre la necessitat d’inscriure’ls al cens municipal. 

Amb la campanya es vol, també, conscienciar sobre l’obligació dels propietaris de recollir els excrements que els seus gossos generen a les vies públiques en treure’ls a passejar.