L’Arxiu del Port fa visible el seu aniversari amb una gran retofotografia

Es tracta d’una gran instal·lació fotogràfica a la façana de l’edifici, obra del fotògraf i creador Ricard Martínez

Per . Actualitzat el

Una de les actuacions que ha impulsat l’Arxiu del Port per commemorar el seu trentè aniversari es va iniciar en aquestes festes nadalenques sota el lema “Les Nits de la Il·lusió”: l‘Autoretrat d’un vaixell anomenat Arxiu’ de Ricard Martínez. 

Una proposta molt reeixida, plàstica i agosarada: una gran instal·lació fotogràfica, un retrat a la façana de l’edifici de l’Arxiu del Port (plaça dels Carros cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé) construït amb imatges de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència, imatges que registren la construcció i reforma de les diverses vides que ha tingut. 

L’autor de la instal·lació és el fotògraf i creador Ricard Martínez, qui ha plasmat en l’obra els diversos moments d’existència de l’edifici centenari, imatges que registren la construcció i reforma de les diverses vicissituds que ha tingut. La imatge es plega exactament pel mateix lloc on es doblega l’edifici que representa. 

La instal·lació serà visible fins al pròxim estiu i està acompanyada d’un panell explicatiu a peu de carrer a l’abast de les persones interessades. El projecte va néixer abans de la pandèmia i incorpora reflexions sorgides arran de la nova situació que estem vivint perquè modula el present i el futur. El títol és una clara declaració d’intencions de l’obra: Autoretrat és un concepte que respira de la particular tradició dels retrats de vaixell, tot subratllant la independència d’una entitat, l’Arxiu, que és capaç de dibuixar-se ella mateixa, a partir dels registres que custodia. 

D’altra banda, des de les Històries portuàries al Twitter de l’Arxiu del Port aquesta setmana ens endinsem en un dels recursos emprats per a reprendre les obres del port modern a finals del segle XVIII: les rifes. En les butlletes hi constava un número d’ordre i un text amb la data de la rifa i el motiu: satisfer les obres del moll de Tarragona. També hi havia el nom del comprador. El sorteig era estatal i a diferents ciutats hi havia un caixer delegat que s’encarregava de la venda i distribució de les butlletes, de la recaptació de diners, el control del sorteig i el lliurament de premis. 

Cal també esmentar que l’Arxiu, arran de la commemoració del seu aniversari i fruit de la situació de la pandèmia, ha iniciat una sèrie d’iniciatives a través de les xarxes socials, i cada setmana ens convida a conèixer algun aspecte sobre els seus fons o la història de Tarragona i, és clar, del seu port. Aquesta setmana dins del seu bloc ArxiPortus, l’investigador naval Antonio Moreno, és convidat a reflexionar sobre el seu pas per les instal·lacions de l’Arxiu i glossar la seva experiència d’investigador durant cinc anys sobre els llibres d’entrades i sortides de vaixells militars al Port de Tarragona, i que es van publicar en dos llibres: Armada española en el Puerto de Tarragona, 1900-2014 i Buques militares extranjeros en el Puerto de Tarragona, 1897-2014. 

Una exposició i un itinerari museístic 

Aquest mes es pot passejar i contemplar dues propostes que venen de 2020: l’exposició ‘Un color porta a l’altre’ de Marta Balañá al Tinglado 1 i un itinerari museístic portuari al Tinglado 2. 

Marta Balañá és una artista lluitadora contra el Parkinson, que pren la malaltia com al seu tsunami personal. En la seva vida, la pintura ha estat la seva medicina i els seus quadres són el reflex, a través dels colors, com ella veu la vida. I la vida és de colors suaus. Amb la malaltia i després un greu accident de cotxe, va passar mesos amb hospitalització domiciliària, on va trobar forces per encomanar la seva sensibilitat al seu entorn i a la seva passió: la pintura. Una dona que ha sabut fer de cada batalla el seu propòsit per continuar. I que per poder veure la vida com un quadre de Monet, ha fet un esforç per treure fora els grisos i els negres i convertir-los en colors pastel. 

L’artista ha exposat a Catalunya i a l’Estat espanyol, i ha estat premiada en diferents certàmens i concursos de pintura. L’entrada a la mostra és gratuïta i es compleixen tots els protocols de seguretat. 

L’horari expositiu del Tinglado 1 és de dimarts a dissabtes de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores. Diumenges d’11 a 14 hores i dilluns és tancat. 

I des del Museu del Port, provisionalment al Tinglado 2 mentre es fan les obres de reforma integral del Museu, podem fer una passejada per la història de Tarragona i el seu entorn portuari amb l’itinerari que ens proposa i que és una mostra del futur Museu. L’entrada és gratuïta i se segueixen els protocols de seguretat. 

Una altra activitat que proposa el Museu és Fem memòria… on es busca la col·laboració del públic, des de les xarxes socials, per completar l’arxiu de fotografies històriques del seu fons @museuporttarragona. 

La plaça dels Carros 

D’altra banda, el Servei de Publicacions en convida a conèixer les vicissituds d’una plaça emblemàtica tarragonina: La plaça dels Carros, el nom popular que no li cal justificació, ja que els carros s’hi agrupaven per anar cap al port. 

Aquesta obra és el tercer número de la sèrie ‘Petit Format’, que s’edita gratuïtament, i ve precedida d’una xerrada virtual la setmana passada a l’Arxiu del Port del seu autor, Ramon Aloguín Pallach, reconegut arquitecte i divulgador de la història tarragonina. Nascut a l’esmentada plaça dels Carros, en els darrers anys ha intensificat la tasca de difusió del patrimoni històric amb xerrades, visites i publicacions, que tenen com tema principal Tarragona, i molt especialment, la Part Baixa. 

Va tenir diferents noms el centre antic de la Part Baixa, la plaça formada a la cruïlla dels actuals carrers Reial i Rebolledo: en un el plànol de 1797 es coneix com del Puerto, amb un seguit d’edificis notables (la Duana, els magatzems de la Sal, el nou i el vell, altres magatzems i cases particulars). La plaça dels Carros encara no existia, en el seu lloc es representa un turó que baixa fins al mar formant un roquer retallat. Després es coneix com a plaça del Muelle del Puerto. La plaça ha estat, de sempre, un espai important dins la geografia urbana de Tarragona i és un dels indicadors més visibles és la diversitat i la quantitat de noms que ha tingut. 

Tot i que han finalitzat els actes nadalencs portuaris sota el lema ‘Les Nits de la Il·lusió’, cal recordar que el Port de Tarragona ha posposat els castells de focs en línia que havia programat per a aquelles festes davant de l’evolució de la pandèmia per evitar el risc d’una possible aglomeració de persones a les zones properes al Port, i aquests esdeveniments es tornaran a programar quan les condicions sanitàries i de seguretat ho permetin.