El Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona acull l’exposició anual de pessebres

Es tracta de la mostra ’10 x 10 – Deu diorames x Deu figuristes’, de l’Associació Pessebrista de Tarragona (APT)

Per . Actualitzat el

Des del dia 4 de desembre fins al 9 de gener, es pot visitar, en horari de matins i al Pati Jaume I de l’ajuntament, l’exposició 10 x 10 – Deu diorames x Deu figuristes que ha organitzat l’Associació Pessebrista de Tarragona (APT). S’hi poden contemplar un total d’onze diorames, amb figures de reconeguts figuristes del país: Martí Castells, Lluís Carratalà, Lourdes Navarrete, Gemma Bertran, Montserrat Ribes, Andreu Muns, Daniel José, Alina Antonell, Joan Serramià i figures de l’escola olotina. Aquesta activitat també vol ser un homenatge a Carles Tarragó Gatell, membre de les juntes de l’APT i de la Federació Catalana de Pessebristes, i president de la Federación Española de Belenistas, que va traspassar fa pocs dies.

Paral·lelament, l’APT està present als Mercats de Tarragona. Al Mercat Central es pot veure una obra de Joaquim Nolla. Coincidint amb el 20è aniversari de la declaració de Tarragona Patrimoni de la Humanitat, el diorama presenta l’Adoració dels Reis en un ambient que ens recorda la sala principal de la que fou la vil·la romana de Centcelles. Les figures han estat modelades pels germans Castells (Barcelona). Però enguany també es poden visitar dos pessebres al Mercat de Torreforta.

L’un, ambientat al Mas Sordé. Amb el temps, en aquest mas d’origen medieval, s’hi han fet diferents modificacions. Així, a principis del segle XX es va construir l’edifici principal, obra de l’arquitecte Josep M. Pujol, que destaca per la cúpula amb què està coronat. El pessebre és obra de Lourdes Banqué. L’altre pessebre és un curiós treball realitzat per Enric Vilaró, amb figures i ambientació de Playmobil. El diorames es poden veure des del 27 de novembre fins al 8 de gener durant l’horari d’obertura dels mercats.

A aquestes exposicions s’hi sumen tres iniciatives més. Per una banda, davant la impossibilitat, a causa de les mesures contra la pandèmia, de dur a terme la 92a edició del Concurs de Pessebres, l’APT proposa que, tothom que ho vulgui, enviï, a través de la pàgina web https://www.pessebristestarragona.org/2020/11/20/comparteix-el-teu-pessebre/ , una fotografia del seu pessebre, que serà compartida a les xarxes socials i a la web. D’altra, i en col·laboració amb diverses farmàcies de la ciutat, l’associació exhibeix fragments de diorames als seus locals comercials. I en darrer lloc i com ja es tradicional, a partir del dia 24, vigília de Nadal, es podrà visitar el pessebre de la Catedral.

Totes aquestes activitats són fruit de la voluntat de l’APT de què, malgrat la situació actual, el pessebrisme segueixi ben present a la ciutat.