Ajuntament i Generalitat es comprometen a treballar junts pel futur del patrimoni de Tàrraco

Avui s’ha commemorat a Barcelona els vint anys de la declaració del Conjunt arqueològic de Tàrraco Patrimoni Mundial per la UNESCO

Per . Actualitzat el

Aquest matí l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà i el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, han estat convidats al Palau de la Generalitat en la recepció oferta per la consellera de Cultura, Àngels Ponsa amb motiu de la celebració de la declaració del Conjunt arqueològic de Tàrraco Patrimoni Mundial per la UNESCO. Ho han fet conjuntament amb l’alcalde i regidor de Boí, coincidint l’aniversari d’ambdós nomenaments.

“Obtenir el guardó de la Declaració representà una injecció d’autoestima col·lectiva comparable a molt poques coses. Va ser una oportunitat única de rebre reconeixement internacional i, com a conseqüència, d’impulsar la indústria cultural”, ha remarcat l’alcalde Ricomà. I ha afegit: “Tarragona s’ha guanyat per mèrit propi la capitalitat de l’arqueologia clàssica i el món romà de Catalunya i aquesta és l’aportació més gran que podem fer a la creació del nostre país. El llegat clàssic és un llegat de país. El llegat d’una ciutat que, més enllà de la visibilitat dels seus 14 monuments inclosos en la relació del Patrimoni Mundial, conviu amb l’absoluta normalitat amb la vida quotidiana dels seus habitants. Tarragona viu la romanitat no com una rememoració passada, sinó com una presència actual i carregada d’oportunitats de futur. Una ciutat oberta al món, amb una gran capacitat d’explicar-se i captar i irradiar, alhora, erudició en una mediterrània, un Mare Nostrum, que necessita més que mai fars d’esperança”.

Subvenció per la conservació i manteniment del patrimoni històric  

Aquesta mateixa setmana la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha informat a l’Ajuntament de Tarragona la concessió d’una subvenció per a contribuir al finançament de la conservació i manteniment del patrimoni històric municipal, per als propers quatre anys. Aquesta confirmació conclou amb la voluntat, d’ara fa just un any, de començar a treballar en una mateixa direcció i amb un pressupost conjunt de 800.000€ en el termini de quatre anys i amb aportacions paritàries, 100.000 € cada administració per cada any.

Així doncs, es concedeix una subvenció directa donada la necessitat d’atendre aquest patrimoni i fer ús del pressupost establert, per a una millor preservació del mateix, que tal i com s’explicita en l’informe “la qualitat i la quantitat de les restes del conjunt arqueològic de Tàrraco, el converteixen en un bé universal i incomparable que és necessari protegir”. Es treballarà amb caràcter urgent en aquells monuments que ho requereixin com l’Amfiteatre, que ja s’ha començat, o els diferents trams de Muralla que s’havien anunciat, per a la seva conservació, restauració i manteniment d’aquests béns. Entre les actuacions a realitzar cal remarcar “les accions destinades als elements estructurals, impermeabilitzacions, l’eliminació de les filtracions d’aigua i dels recobriments biogènics que malmeten els monuments, deteriorament dels revestiments i també les encaminades per la seguretat del monument i de les persones” apunta l’informe.

L’Ajuntament ja ha iniciat les actuacions prioritàries i ha engegat els procediments per iniciar les altres el més aviat possible, això fa que aquesta aportació sigui un impuls en la línia de treball de conservació del patrimoni històric i que és la plasmació del treball conjunt entre ambdues administracions, cosa que només pot beneficiar el patrimoni de la ciutat. Al mateix temps que se suma a la Taula de gestió que com ja vam anunciar, ja s’ha creat i se celebrarà la primera aquest mes de desembre.