Tarragona commemora el Dia Mundial contra la sida

Enguany més de 130 administracions i entitats, entre les quals l’Ajuntament de Tarragona, se sumen a la celebració

Per . Actualitzat el

Demà, 1 de desembre, se celebra el Dia Mundial contra la SIDA i, com cada any,  l’Ajuntament de Tarragona se suma a aquesta diada per fomentar la sensibilització i conscienciar sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç en la lluita contra el virus de la immunodeficiència humana (VIH/sida).

A banda de la celebració de diversos actes, l’Ajuntament de Tarragona s’adhereix i fa difusió del manifest conjunt al qual se sumen més de 130 entitats públiques i privades.

Sota el lema “Compartim compromisos i responsabilitats, el manifest d’ aquest 2020 destaca com enguany totes les mirades estan posades sobre la pandèmia de la COVID-19 i com aquesta afecta a la salut de les persones. La COVID-19 ha fet evident que la salut està interrelaciona estretament amb altres qüestions fonamentals, com les desigualtats, els drets humans, la igualtat de gènere, la protecció social i l’economia.

Segons expressa el manifest oficial, per acabar amb les pandèmies del VIH i de la COVID-19, coincidents en el temps, és necessària la mateixa aproximació basada en els principis de salut pública: equitat, solidaritat, accés al sistema sanitari i implicació per part de la societat en les mesures que es prenen.

Tal com ha explicat en roda de premsa aquest matí la consellera de Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, en aquest Dia Mundial de la Sida 2020  “des de l’Ajuntament, a través del grup de treball de salut sexual i Sida/VIH de Tarragona, sincronitzem els esforços i apel·lem a la responsabilitat compartida, sense excepció, per aconseguir una societat més sana”- i ha continuat – “ens alineem amb aquest objectiu i treballem de manera coordinada amb tot els agents del territori per seguir informant i sensibilitzant a la ciutadania i facilitant atenció i assessorament perquè les persones afectades tinguin una millor qualitat de vida”.

A l’acte també ha assistit el sub-director regional de l’ASPCAT,  Conrad Casas, que ha donat dades numèriques i epidemiològiques sobre el VIH/Sida i l’evolució de la infecció al Camp de Tarragona.  Casas ha destacat la importància del treball preventiu i de conscienciació per disminuir el percentatge de diagnòstic tardà.

Per la seva banda, el coordinador del Grup de treball de Salut Sexual i VIH/sida de Tarragona, Lluís Romero, també present en la roda de premsa, ha recordat la important tasca d’aquest grup de treball que dóna visibilitat als serveis i professionals que treballen dia a dia en l’àmbit del VIH/Sida i la Salut Sexual a la ciutat de Tarragona. Romero també ha explicat els actes previstos per commemorar el Dia Mundial contra la SIDA, entre els quals destaca el webiner organitzat per Assesora’t Tgn “Drets plens de VIHDA” així com la trobada VIHrtual “Pandèmies: el que ens ha ensenyat la sida”. També demà, Creu Roja impartirà diversos tallers als instituts així com rutes de promoció de la salut de la mà del col·lectiu H2o i LGTBIQ.  Finalment, com és habitual, s’il·luminaran de color vermell la façana del Palau Municipal i la Torre dels Vents.

El Grup de treball de Salut Sexual i VIH/Sida està coordinat per Assexora’Tgn (Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona) amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona. El grup de treball està format per: Creu Roja Tarragona, Creu Roja Joventut, Col·lectiu H2o LGBT del Camp de Tarragona, Hospital Universitari Joan XXIII, Hospital Sant Pau i Santa Tecla, ASSIR-ICS Tarragona-Valls, CAS Drogodependències Tarragona, Col·legi Oficial de Farmàcia de Tarragona, Col·legi Oficial d’Infermeria de Tarragona, Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (Delegació Tarragona), Oficina Jove del Tarragonès, Servei de Prevenció de les Addiccions de l’Ajuntament de Tarragona, Agència de la Salut Pública de Catalunya,Programa Salut i Escola, Departaments de Joventut, Salut, Pla Local d’Inclusió i Cohesió Social i Polítiques d’Igualtat del Ajuntament de Tarragona; Gestió i Prestació de Serveis de la Salut i Assexora’Tgn.