Tarragona revisarà al projecte de la Savinosa i obrirà el recinte a la ciutadania

‘Les administracions hem vist que amb l’anul·lació del POUM, la pandèmia i la emergència climàtica s’obre la oportunitat de generar nous consensos més sostenibles a la Savinosa’, afirma Xavi Puig

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona aposta per la retirada immediata de les tanques que impedeixen l’accés al recinte de la Savinosa, i així ho ha sol·licitat l’alcalde Pau Ricomà en una carta adreçada a la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó.  Aquest és un dels punts que s’han explicat a la comissió de territori tal com a manifestat el conseller de territori Xavier Puig, comissió on també s’ha abordat els acords adoptats a la darrera trobada entre govern de la ciutat, Diputació de Tarragona i Generalitat de Catalunya.

La suspensió del POUM obre un escenari diferent perquè anul·la també la proposta de modificació del POUM sobre els usos de l’espai de la Savinosa. “Ara allò segueix com a equipament, i per tant construir-hi un hotel no és possible. Estem oberts a tirar qualsevol ús equipamental que pugui gaudir la ciutadania, com l’educatiu, l’universitari, el mediambiental o el cultural, però sempre en la direcció de renaturalitzar l’espai”, subratlla el conseller Puig. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Tarragona mou fitxa i proposa que –mentre es consensua el nou ús que ha de tenir aquest espai- es retirin les tanques perimetrals i s’alliberi aquest espai del litoral tarragoní. Els objectius de l’Equip de Govern són que la proposta generi consens, estigui oberta a la gent i no impliqui un impacte paisatgístic nociu. “Es tracta de 43.000 m2 que guanyarien els tarragonins i tarragonines quan s’alliberin les tanques, precisament ara que la pandèmia ha canviat els hàbits i les preferències de molta gent. Per moltíssimes persones les platges han esdevingut el principal passeig de Tarragona, persones que valorarien aquesta primera intervenció després de 50 anys de tancament”, afirma Puig.

Per aquesta raó, en una recent trobada entre el govern de la Diputació, titular de l’emplaçament, el govern municipal de Tarragona i l’àrea de territori de la Generalitat, es va acordar aprofitar la sentència del POUM i l’actual situació de pandèmia com una oportunitat per generar un consens més sòlid al voltant de la proposta. Tanmateix, la Diputació va accedir a estudiar la petició municipal d’enretirar les tanques per tal que l’espai quedés obert a la ciutadania. I al seu torn, l’Ajuntament va acceptar la petició de la Diputació d’estudiar la possible descatalogació dels edificis del preventori, amb la finalitat de desenvolupar un projecte de renaturalització de l’indret.

“L’emergència climàtica i la pandèmia ens han fet canviar el punt de vista, tant de la ciutadania com de la classe política. És el moment de fer un replantejament dels valors i buscar consensos. Només cal veure l’afluència de persones que en gaudeixen aquests dies i d’ençà que s’ha decretat el tancament perimetral”, subratlla Xavier Puig.

Xavier Puig remarca que el projecte previst tenia una incidència molt alta en el paisatge de la Savinosa i que “era un escenari desproporcionat”, tal com demostra el render encarregat per l’Ajuntament de Tarragona a instàncies d’alguns grups de l’oposició. “Per això vam introduir tot un seguit d’esmenes que salvaguardessin l’impacte paisatgístic, quelcom que ara ja queda superat per la sentència que el Tribunal Suprem sobre el POUM de 2013”.

Finalment, el representant municipal ha agraït la bona disposició mostrada per la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya per buscar aquesta entesa: “Hem treballat lleialment i seguirem treballant colze a colze perquè a totes tres administracions ens mou el mateix objectiu, que és obrir la Savinosa a la ciutat”.