L’economia catalana cau un -7,8% durant l’any de la pandèmia

Presentació de l’informe de Conjuntura Econòmica del 3r Trimestre del 2020 del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

Per . Actualitzat el

La dificultat per controlar la pandèmia de la Covid-19 i la inelasticitat de l’economia espanyola i catalana han fet que els indicadors d’activitat registrin una forta caiguda el 3r trimestre de l’exercici del 2020. Segons l’informe, els indicadors es recuperen durant aquest trimestre, així i tot el descens interanual de l’economia espanyola i catalana és notòria, al voltant del -7,8%. Segons les previsions actuals, el PIB mundial caurà un -4,4% el 2020 i els nivells de 2019 no es reprendran fins a finals del 2021. Pel que fa a l’ocupació, ha caigut en variació interanual un -3,06%, la taxa d’atur ha augmentat en més de tres punts i l’atur registrat ho ha fet un 34,33%. L’afiliació en la seguretat social ha caigut un -3,91% i la contractació laboral acumulada fins setembre ha caigut un -29,48%. Així ho conclou el darrer informe de Conjuntura Econòmica del 3r trimestre del 2020 a la demarcació.

Pel que fa a les exportacions també han caigut, segons l’informe, un -19,31% i les importacions un -29,68%. cauen més a la zona del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que al conjunt català i espanyol.

Els ERTO donen estabilitat a les rendes i possibiliten el consum, però són moltes les empreses que es mantenen per aquests expedients de regulació de l’ocupació sense veure una continuïtat. I Finalment destacar que el crèdit de les institucions financeres ha augmentat un 0,55% el segon trimestre. Els dipòsits augmenten un 23,73%. El palanquejament econòmic de la zona disminueix a 101,73€ en el segon trimestre del 2020.

L’acte de presentació de l’informe, que s’ha fet per la plataforma ZOOM el matí d’aquest dijous, ha estat presidit pel President de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M.Rovira. Ha presentat l’informe el catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, Joaquim Margalef i la Directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV, Mercedes Teruel.

 

Informe Conjuntura 2020 3r TRIMESTRE en PDF