25 de novembre: Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències envers les Dones

Els municipis del territori preparen actes per commemorar l’efemèride

Per . Actualitzat el

El dia 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències envers les Dones i molts municipis organitzen activitats de sensibilització en matèria d’igualtat i prevenció per commemorar aquesta efemèride.

Aquí fem un resum dels actes dels principals municipis del territori.

Altafulla

“Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes” és el lema de la campanya que ha posat en marxa l’Institut Català de les Dones en motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que es commemora el dia 25 de novembre.

En aquest sentit, l’Ajuntament d’Altafulla s’ha adherit al Manifest unitari i a la campanya de sensibilització que s’ha endegat per a fer arribar el missatge a la ciutadania. Des de la regidoria de Polítiques de Gènere, que encapçala la coalcaldessa Alba Muntadas, s’ha organitzat una activitat a les xarxes socials per fer partícip als veïns i les veïnes a “deixar un missatge a les víctimes, als maltractadors, reflexions…” a Facebook, Twitter i Instagram amb l’etiqueta #Manifest25N2020 i etiquetant a l’Ajuntament d’Altafulla i a l’Institut Català de les dones. A més, està previst que la lectura del manifest s’emeti en directe per l’emissora municipal Altafulla Ràdio en el magazín de tarda ‘Carrer Major’, coproduït per vuit ràdios locals del Camp de Tarragona i la Xarxa.

La campanya reforça els missatges adreçats als agressors. El focus de la solució de les violències masclistes se situa en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la no complicitat de l’entorn amb els agressors i promou l’avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes.

Les violències masclistes són violències que pateixen les dones pel sol fet de ser dones. Cal remarcar que els únics responsables de les agressions masclistes són els agressors. La campanya interpel·la els homes perquè aturin les violències masclistes i formin part de la solució.

La campanya també destaca el paper de les persones de l’entorn i dels testimonis d’aquestes agressions. Davant les violències masclistes no és possible tenir una postura neutral. És a dir, si no et situes al costat de la dona en situació de violència, estàs de la banda de l’agressor.

Et converteixes així en còmplice d’aquella violència masclista. L’entorn, a més d’un factor de protecció, és clau per neutralitzar la impunitat dels agressors. A través de la sanció social vers l’agressor, l’entorn esdevé un agent actiu partícip de la solució a les violències masclistes.

S’apel·la també les persones de l’entorn perquè actuïn, esdevenint com a part de la solució. La neutralitat davant d’una situació de violència masclista et fa còmplice. Cal mostrar que la connivència vers aquestes violències no té cabuda en la nostra societat. S’aposta per la promoció d’un entorn protector, què és aquell que rebutja les violències masclistes i sanciona els agressors.

Els missatges de la campanya s’adrecen a la població de 14 a 18 i de 19 a 30 anys de Catalunya. S’han elaborat 4 gràfiques, 3 espots i 4 falques de ràdio.

L’Arboç

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de l’Arboç celebrarà d’una manera virtual el proper 25N, Dia Mundial contra la Violència de Gènere, amb l’enregistrament d’un video on 5 homes arbocencs, representants de la societat arbocenca, i Montserrat Pérez, Regidora d’Igualtat, faran la lectura de varis fragments de novel.les on es reflecteix el maltractament vers la dona.

Montserrat Pérez, Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament ha recordat que “durant la pandèmia i el confinament, moltes dones han hagut de conviure amb els seus maltractadors. Per això enguany, cal visibilitzar, denunciar i combatre aquesta xacra amb més força que mai”.

A més, també es farà la lectura virtual d’un manifest que llegirà l’arbocenca Maria José Jara González, vicepresidenta del Club Bàsquet l’Arboç.

Roda de Berà

La regidoria de la Dona de l’ajuntament de Roda de Berà ha programat diferents actes amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència envers les dones.

El dijous 26, de 10 a 13h, l’Ajuntament muntarà una paradeta al mercat setmanal amb la qual farà difusió d’informació sobre la jornada i es sensibilitzarà sobre la violència envers les dones per aturar actituds masclistes. A més a més, totes les persones que passin per la paradeta podran deixar escrit en un gran mural de mans liles un missatge per a les víctimes o els seus pensaments sobre el masclisme, i se’ls obsequiarà amb una de les xapes que l’Ajuntament ha dissenyat amb motiu del 25N.

Els joves del PIJ, molt implicats amb la lluita contra el masclisme, seran els encarregats de dirigir la paradeta. Ells a més han preparat el muntatge visual “l’iceberg de les violències” per il·lustrar i conscienciar sobre la part visible i invisible de la violència masclista.

A mé, durant les tardes i nits dels dies 24 i 25 la façana de l’Ajuntament s’ha il·luminat amb color lila, un acte simbòlic que vol mostrar el compromís de l’Ajuntament en la lluita contra la violència envers les dones i sensibilitzar els rodencs i rodenques perquè cadascun d’ells pugui lluitar contra les actituds masclistes de la seva vida quotidiana.

El dia 25 es llegirà el manifest institucional, a les 12 del migdia, a la plaça de l’Ajuntament i es guardarà un minut de silenci en record de totes les dones que han sigut assassinades a mans de les seves parelles o ex parelles.

El mateix dia, a partir de les 19h, tindrà lloc la formació virtual “Empodera’t, desenvolupa els teus recursos davant el maltractament”, a través de la plataforma Zoom i a càrrec de Creixem Formació. Els objectius d’aquest webinar són conèixer les eines per ampliar els nostres recursos individuals i relacionals i desenvolupar les eines per fer-se respectar, com una persona assertiva. Entre els continguts es tractarà l’autogestió mental i emocional, el poder de l’autosuggestió, com generar canvis d’empoderament o a aprendre a dir no, entre d’altres.

Les places són limitades i és necessària la inscripció prèvia a través de la plataforma Spin Borsa de Treball a l’enllaç https://trobarfeina.cat/rodadebera/.

Tarragona

La conselleria de Feminismes i LGTBQ+ de l’Ajuntament de Tarragona ha previst una programació que aquest any està adaptada a les circumstàncies i limitacions que l’alarma sanitària ha generat, per això moltes de les activitats es realitzaran de manera telemàtica.

Tal com ha explicat la consellera de Feminismes i LGTBQ+, Carla Aguilar-Cunill, “estem vivint moments difícils per la crisi sanitària, però és fonamental que continuem prioritzant com a societat la lluita per acabar amb aquesta xacra social, que en el que portem d’any ha posat fi a la vida de 38 dones”. I en aqueix sentit Aguilar-Cunill ha defensat que “aquesta lluita és de tots i totes i hem de deixar clar el missatge que les dones víctimes de violència no estan soles i que compten amb el suport tant de les administracions públiques com del conjunt de la societat”.

Les activitats del proper 25 de novembre s’iniciaran amb la lectura del manifest institucional i unitari en commemoració del Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències envers les Dones. La lectura es farà a la porta de l’Ajuntament i anirà a càrrec de representants dels diferents grups municipals. L’acte es difondrà en línia i a través de Tac 12 i Tarragona Ràdio.

A banda de la lectura institucional del manifest, aquest 25 de novembre des de la conselleria de Feminismes i  LGTBQ+ de l’Ajuntament es vol visualitzar les dones artistes del territori i de Catalunya amb dues activitats organitzades conjuntament amb Dona Cançó, associació que impulsa l’apoderament de les dones artistes amb l’objectiu de promocionar la seva creació i d’incidir en la transformació social.

En aquest sentit, les artistes plàstiques Gabriela Bassi i Alba Domingo, acompanyades de la veu de la cantant de rap Olza Olzeta, faran la seva pròpia versió del manifest a partir d’un vídeo-acció que es podrà seguir a través del Youtube municipal. També, al matí, les cantants Noelia Molino, Señorita Julia y sus Exs i Noémie Delavennat oferirant un concert commemoratiu especial i que es podrà seguir també a través del canal municipal de Youtube.

Altres activitats commemoratives 

Les activitats entorn el Dia contra la Violència envers les Dones van començar el passat 29 d’octubre, a les 18 h, amb la participació de l’Ajuntament en el programa Amb veu de dona, segona edició, de la Ser Tarragona – Ràdio Reus.

El Pati Jaume I acull també aquesta setmana l’exposició “Mujeres en lucha”, d’Amnistía Internacional, que compta amb la col·laboració de la Conselleria de Nova Ciutadania. Aquesta exposició és un recorregut per la lluita contagiosa de dones que des de diferents racons del món reivindiquen tenir una vida lliure, sense discriminació ni violència. Dones que unides en un mateix crit aconsegueixen, imparables, avançar cap a la igualtat.

El Festival REC també fa enguany el seu homenatge a les dones i a la lluita contra la violència masclista amb tota una programació especial. En  col·laboració amb el SIAD , el Festival emetrà en línia la pel·lícula La innocència, així com altres títols que podeu consultar al cartell adjunt i a  la web del propi festival REC.

Per últim, cal recordar que el nou recurs del Punt Lila i Arc Iris per prevenir les agressions sexuals, recorre la ciutat del 19 fins al 27 d’aquest mes, facilitant informació sobre les violències masclistes i LGTBIQ+fòbiques a les farmàcies, comerços, centres escolars,  i espais comunitaris de la ciutat.  El nou Punt Lila i Arc Iris treballa de manera coordinada amb els dispositius de seguretat de la Guàrdia Urbana i la resta que hi intervenen.

Torredembarra

La Regidoria d’Acció Social de l’Ajuntament de Torredembarra, a través del SIAD, ha organitzat actes commemoratius amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones que tindran lloc el proper 25 de novembre.

A les 9 hores es farà la presentació a les xarxes socials municipals del vídeo “La dona morta”, a càrrec de RudaTeatre i a les 12 hores tindra lloc un minut de silenci i la lectura del Manifest.

Tot seguit, s’iniciarà la Campanya “Diposita aquí el teu masclisme”.

El Vendrell

La commemoració d’aquest any del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones al Vendrell organitzada per la Regidoria de Polítiques de Gènere i Igualtat i Drets LGTBIQ, s’emmarcarà en l’eslògan “Actuem i Avancem”. Així ho ha explicat avui el regidor de l’àrea, Christian Soriano, assegurant que “és necessària una administració que actuï fermament contra la xacra de la violència de gènere i alhora una societat que avanci en la prevenció i la conscienciació per eradicar-la”.

A causa de les restriccions de la pandèmia, els actes d’aquest 25 N no es poden dur a terme de forma presencial i, per tant, seran produïts i emesos per Televisió El Vendrell el proper dimecres 25 de novembre.

A les 12 h, es farà l’acte institucional amb un minut de silenci en record de les víctimes de violència de gènere i amb la lectura del Manifest del 25 N, a càrrec de Feli Molina, psicòloga i membre de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Policia Municipal del Vendrell.

A les 19 h s’oferirà un programa especial sota el títol “Consciència i acció”, durant el qual es presentarà el nou Protocol Municipal d’actuació davant la violència sexual en espais públics d’oci que, en paraules del regidor de Polítiques de Gènere, Igualtat i Drets LGTBIQ, Christian Soriano, “dota a l’Ajuntament d’una eina més per seguir lluitant contra la xacra de la violència de gènere”.

La presentació del Protocol també comptarà amb la intervenció del propi regidor, de les entitats que han participat en la seva elaboració i amb la valoració dels grups municipals.

L’espai de TV El Vendrell també inclourà altres continguts com ara les converses amb l’advocada Montserrat Maldonado sobre els aspectes jurídics entorn de la violència masclista i amb la psicòloga Pepita Ferrer, en aquest cas, sobre els micromasclismes i la forma de prevenir-los.

En aquest programa especial també s’oferirà la visió intergeneracional de quatre dones del Vendrell que aportaran les seves visions sobre el feminisme i la violència masclista. L’espai clourà amb la lectura del Manifest del 25 N.

Vila-seca

Vila-seca commemorarà, un any més, el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Els actes començaran el dimecres 25 de novembre i finalitzaran el divendres 4 de desembre. 

Coordinat des de l’Àrea de Drets Socials i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Vila-seca, aquest 25 de novembre es farà l’acte institucional per l’eliminació de la violència envers les dones amb la lectura del manifest a càrrec de la ciclista vila-secana, Helena Casas, i una taula rodona sota el títol “Desemmascarem la violència masclista”.

Tot i que aquests actes tindran lloc a la sala polivalent de l’Ajuntament de Vila-seca, totes les sessions seran telemàtiques i es podran seguir mitjançant la plataforma de videoconferència webex després de rebre l’enllaç un cop es notifiqui al correu electrònic mgesti@vila-seca.cat.

Aquesta taula rodona que començarà a les 18,20 hores, rebrà la participació d’Elisa Alegre, treballadora social i antropòloga; de Laura Guxens, diplomada en educació social i graduada en criminologia; i de Víctor Merino, doctor en dret especialista en drets humans i violència de gènere. Els actes continuaran el dijous 26 de novembre amb un taller telemàtic sobre la violència masclista en la vida quotidiana i el dimarts 1 de desembre amb un nou taller telemàtic sobre la violència masclista en l’espai públic. L’horari dels tallers serà de 18 a 19 hores.

El darrer acte serà el divendres 4 de desembre a partir de les 18 hores i servirà per analitzar el retorn del procés de reflexió entorn els tallers realitzats. El seguiment de l’acte serà retransmès en directe. Per tal de rebre l’enllaç de connexió caldrà enviar un correu electrònic a mgesti@vila-seca.cat.