Catalunya enceta les quatre fases de desescalada el dilluns dia 23 de novembre

Mesures i restriccions aprovades pel Procicat dins del nou pla de reobertura de la Generalitat de Catalunya

Per . Actualitzat el

Les mesures contra la COVID-19 a Catalunya s’adapten a partir del 23 de novembre amb l’aplicació del nou pla de desescalada per frenar la segona onada del coronavirus. A partir d’aquesta data comencen les quatre fases de desescalada segons el pla de reobertura presentat pel govern de la Generalitat. Es mantindrà el toc de queda o confinament nocturn entre les 22 h i les 6 del matí fins al mes de gener de 2021, així com també el confinament perimetral de Catalunya fins a la darrera fase. Ara bé, hi haurà canvis de confinament segons cada fase així com també la reobertura de comerços, gimnasos, espais culturals i la reactivació de l’activitat econòmica. Tot i així, es continua recomanant el teletreball a les empreses, ja que la Generalitat no té potestat per fer-lo obligatori.

Aquí pots consultar totes les mesures i restriccions que s’apliquen a partir del 23 de novembre, i que es van flexibilitzant segons l’evolució de cada fase de la desescalada a Catalunya:

Les fases de la desescalada a Catalunya

Resum de les principals activitats econòmiques que es reprenen i en quina fase ho faran, així com també les mesures i restriccions que s’hauran de mantenir:

Restaurants i bars, de 6 h a 21.30 h, a partir del 23 de novembre

La primera etapa de la desescalada comprèn entre el 23 de novembre al 7 de desembre. A partir d’aquest dilluns reobren bars i restaurants  de 6h a les 21:30. S’haurà de garantir la distància de 2 metres entre comensals, amb un màxim de 4 persones. Dins l’aforament estarà limitat al 30 % si estan ben ventilats.

Cultura i esport reobren el 23 de novembre amb aforament reduït

Es reprenen les activitats culturals al 50% amb un màxim de 500 persones. Continuen oberts museus, biblioteques i sales d’exposicions al 50%.  Els gimnasos de Catalunya reobren al 30%. També es manté el tancament de les activitats extraescolars que no respectin el grup bombolla, la limitació als actes religiosos és del 30% religiosos i les classes virtuals a la universitat.

A la fase 2, cinemes, teatres i sales de concerts podran arribar fins al 70 % i la resta d’equipaments al 50 %, amb un màxim de 500 persones. Pel que fa les activitats extraescolars, es podran fer les que siguin individuals. En els actes religiosos, l’aforament s’apuja fins al 50 %. A la fase 3, podran omplir un 70 % de l’aforament, amb un màxim de 700 persones i a la fase 4, la cultura es manté en el 70 % de l’aforament, però s’apuja el màxim de públic fins a les 1.000 persones, el mateix límit que es fixa per als actes religiosos i les cerimònies civils.

Centres comercials, a la fase 2

En aquest escenari, reobren els centres comercials amb un 30 % d’aforament i el comerçpodrà assolir el 50 % de capacitat i superar els 800 metres quadrats oberts al públic. Es preveu que això pugui ser el 8 de desembre. En la fase 4, prevista per al gener, els centres comercials podran omplir el 50 % de l’aforament, excepte les zones comunes.

Toc de queda i confinament es mantenen

Hi ha altres mesures que es mantindran fins al final de la desecalada: el toc de queda o confinament nocturn i el confinament perimetral. Pel que fa al toc de queda, entre les 22 h i les 6 h, es preveu que segueixi vigent fins la darrera fase. El confinament municipal de cap de setmana passarà a ser confinament per comarca a la fase 2 i el confinament perimetral de Catalunya es mantindrà fins a la fase 4.