Tarragona, la ciutat més gran de Catalunya a ser declarada Vila Florida

Es tracta d’un distintiu que promou la transformació de ciutats, pobles i racons de Catalunya a través d’espais verds urbans i enjardinats

Per . Actualitzat el

Tarragona és la capital catalana més gran de Catalunya a tenir el distintiu de Vila Florida, que serveix per realçar la riquesa natural i paisatgística de Catalunya i Andorra. Mitjançant aquest reconeixement públic es destaquen projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir.

“Aquest distintiu –remarca el conseller de Territori, Sostenibilitat i Medi Ambient, Xavier Puig,- és un reconeixement a la feina que es fa des de moltes àrees com la de Brigada, Parcs i Jardins, Medi Ambient, Neteja, Educació, Comerç, Ocupació o Joventut”. I afegeix: “Ens agrada que Tarragona sigui la capital més gran de Catalunya que és vila florida. Pensem que això ens pot ajudar a captar turisme de proximitat i que pot animar altres municipis a treballar per millorar els seus espais verds”. El conseller Puig es mostra convençut que “és un bon moment per fer aquesta aposta, ara que les platges són el nostre millor passeig”. Aquesta iniciativa és fruit d’una moció que va presentar Junts per Tarragona i, en concret, la consellera Elvira Vidal, que col·labora en el grup de treball municipal dedicat a les Viles Florides.

Elvira Vidal apunta que “la situació de pandèmia i el confinament ens ha fet valorar molt més els espais oberts, les zones verdes i les flors. Tarragona té racons preciosos i d’altres amb un gran potencial que cal explotar, només cal que ens ho creguem. Parlar de Viles Florides no és només referir-se a plantar flors, és fer un exercici d’autoestima i fomentar una ciutat més amable, sostenible i amb qualitat de vida”. I afegeix Xavier Puig: “Les Viles Florides donen valor a les persones, perquè es tracta fer un urbanisme pensat pels ciutadans i ciutadanes, així com afavorir el comerç i la sostenibilitat”.

La importància del verd en projectes com l’Illa Corsini o el carrer Orosi 

En aquest sentit, el conseller de Territori, Sostenibilitat i Medi Ambient apunta que projectes com la transformació de la Part Baixa i el carrer Orosi, l’Illa Corsini o la Plaça Catalunya de Sant Pere i Sant Pau s’impregnaran d’aquest canvi de filosofia. “Ens motiva molt formar-ne part i ens anima a compartir el repte amb la participació de tota la societat, sobretot veïns, entitats i comerços. Treballem per transformar una Tarragona amb més espais verds urbans, i també unes platges i una Anella Verda més natural”.

Ahir es va celebrar la primera comissió on es va presentar aquest projecte de Viles Florides als grups municipals de l’Ajuntament de Tarragona, així com els tècnics de les àrees implicades. Properament es convocaran les entitats veïnals i comercials per també donar a conèixer els detalls d’aquesta distinció.

La distinció de Tarragona com a Vila Florida la va rebre el passat març, en plena pandèmia. En els propers dies es col·locaran plaques distintives davant d’espais emblemàtics com la rotonda de la Via Augusta (davant de la plaça de la Unesco), la rotonda a tocar de l’hospital Joan XXII que conflueix amb el carrer doctor Mallafré o la Plaça Imperial Tàrraco (per l’entrada de la Via Roma). Entre abril i maig (encara està per definir), un jurat format per integrants de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) –que és l’entitat que promou la transformació de racons, pobles i ciutats- visitarà Tarragona i decidirà el grau de distinció que l’atorgarà, és a dir, d’una a cinc, que és la màxima categoria.