Desmantellada una organització que feia empadronaments fraudulents a Tarragona

Van arribar a donar d’alta 81 persones alhora en un dels domicilis

Per . Actualitzat el

La Policia Nacional ha desarticulat a Tarragona una organització criminal presumptament dedicada a l’empadronament massiu i fraudulent de ciutadans estrangers, majoritàriament en situació irregular, per tal d’obtenir beneficis socials o per tramitar el permís de residència.

La investigació es va iniciar al mes d’agost de l’any passat, quan els agents van tenir coneixement que s’estaven utilitzant determinats certificats d’empadronament a la ciutat de Tarragona, per a la realització de diversos tràmits oficials, tot i que mai haurien residit en els domicilis investigats, intentant acreditar falsament una residència per optar a beneficis socials, econòmics i administratius.

Donades d’alta 81 persones alhora en un dels domicilis

Seguint el rastre d’aquests empadronaments es va poder determinar que s’estaven utilitzant de forma massiva dos domicilis de barri de la Floresta i dos més de Torreforta, tots ells de Tarragona, on en un dels domicilis haurien arribat a estar donats d’alta forma simultània fins a 81 persones, sent un total de 143 les altes irregulars detectades.

El transcurs de la investigació va conduir fins a una persona que va ser identificada com el responsable d’aquesta trama, qui al seu torn establia contacte amb una àmplia xarxa d’intermediaris per captar, d’una banda, persones interessades a cedir els seus habitatges per empadronar tercers a canvi de diners; i d’altra banda, captar ciutadans estrangers interessats a pagar per obtenir els corresponents certificats, empadronant a aquests habitatges sense arribar a residir mai en elles.

L’organització podria haver obtingut 100.000 euros de benefici.

Per a l’obtenció de l’alta en el padró en algun dels domicilis investigats s’arribava a pagar fins a 500 euros. El lucre resultant d’aquesta activitat il·legal puja a més de 50.000 euros i podria haver-se elevat fins a prop dels 100.000 euros en concepte de manteniment de l’alta en el padró i la realització de diverses gestions, com era fins i tot l’obtenció de la targeta sanitària individual del Servei Català de la Salut.

La captació d’estrangers, majoritàriament d’origen marroquí a situació irregular, per part d’aquesta xarxa delictiva, s’estenia més enllà de les fronteres municipals de Tarragona, havent estat detectats contactes amb subjectes il·lícitament empadronats procedents de localitats com Salou, Reus, Lleida, Múrcia o fins i tot amb ciutadans nouvinguts de l’estranger. Fruit de l’operatiu policial s’ha aconseguit detenir un total de 15 persones que ho van ser com a presumptes autors dels delictes de falsedat documental, afavoriment de la immigració irregular, amenaces, coaccions i pertinença a organització criminal. El jutjat competent ordenar l’ingrés a presó provisional de quatre d’ells, entre els quals es troba el presumpte autor intel·lectual i promotor de la trama desarticulada.

La investigació continua oberta la possible comissió de prop d’un centenar de delictes de falsedat documental derivats de la trama desarticulada. L’operació policial ha estat desenvolupada per agents de la UCRIF dependent de la Brigada Provincial d’Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial de Tarragona.