Salut pretén assolir el 50% de presencialitat a l’Atenció Primària durant darrer trimestre de 2020

Salut es reuneix amb associacions de veïns de la ciutat de Tarragona per informar sobre la situació de l’atenció primària

Per . Actualitzat el

El gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, s’ha reunit, acompanyat amb representants de la direcció d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) al Camp de Tarragona, del CAP Bonavista, el CAP Torreforta-La Granja, el CAP Jaume I, membres de la direcció de la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla i tècnics de Participació Ciutadana, amb representants de la Federació d’Associació de Veïns de Tarragona, l’Associació de Veïns de Bonavista, l’Associació de Veïns la Floresta, l’Associació de Veïns Federada Segle XXI i l’Associació de Veïns Federada Llevant.

Aquesta trobada s’emmarca en les que es realitzen regularment des de la Regió Sanitària Camp de Tarragona amb els diferents representants veïnals i d’associacions dins de les accions que es vehiculen des de l’àrea Participació Ciutadana.

Des de la Regió Sanitària Camp de Tarragona s’ha informat sobre l’atenció presencial als CAP de la ciutat. Pel que fa a les dades actuals, es veu una clara tendència a l’alça en les darreres setmanes en tots els CAP de forma generalitzada per part dels centres de l’ICS a la ciutat. En aquest sentit, l’ICS ha elaborat un Pla d’Acció per a la Direcció d’Atenció Primària per encarar les accions prioritàries durant l’últim trimestre de 2020. El primer objectiu que es planteja és no només recuperar la presencialitat, sinó la longitudinalitat i l’accessibilitat al llarg dels processos assistencials. Entre el objectius d’aquest pla es pretén recuperar la presencialitat i assolir-ne un 50% Així mateix es vol eliminar les agendes comunes de seguiment de casos per recuperar el model de gestió del professional de referència. Aquest Pla també vol establir professionals de referència de segona línia per reduir el número de professionals assistencials que intervenen en un mateix pacient. Es vol recuperar la gestió de la demanda al taulell, retirant el triatge de les portes del centres i definir agendes intercalant presència i virtualitat per evitat concentracions a la sala d’espera. Així mateix, s’ha indicat que aquestes mesures es podran implementar en major o menor mesura en funció de l’evolució de la COVID19, sent un objectiu condicionat a la situació epidemiològica de cada moment.

Pel que fa al reforç de personal per atendre consultes telefòniques i l’adequació de xarxes telemàtiques el Pla d’Acció de la DAP ha posat en marxa un programa pilot al CAP Jaume I on s’ha desplegat un sistema d’atenció telefònica intel·ligent que permet gestionar la cua de trucades i establir diversos fluxos de telefonia basat en les demandes entrants. Està previst aquest desplegament progressiu a la resta d’Equips d’Atenció Primària. Així mateix, s’ha recordat que, des del passat 17 d’agost, la població de referència del CAP Torreforta-La Granja disposa d’un nou canal de contacte mitjançant l’aplicació Whatsapp. A tall d’exemple actualment el CAP Torreforta-la Granja compta amb 42 línies de sortida telefònica, 4 d’entrada, un reforç de 7 mòbils i 75 extensions.

Quant al personal que treballa al CAP la Granja i la recuperació del personal sanitari i administratiu en relació al que hi havia al 2011, s’ha informat que actualment a l’ABS Tarragona 1 (Bonavista-La Canonja) hi treballen 46; a l’ABS Tarragona 2 (Torreforta-La Granja) hi treballen 89 professionals; a l’ABS Tarragona 3 (Jaume I) hi treballen 67 professionals; a l’ABS Tarragona 5 (Sant Pere i Sant Pau) actualment hi treballen 48 persones; a l’ABS Tarragona 6 (Tàrraco) hi treballen 35 treballadors; finalment, a l’ABS Tarragona 7 (Sant Salvador) actualment hi treballen 36 professionals. Tots aquests fan un total de 321 treballadors actualment als CAP de la ciutat davant els 267 que hi treballaven al 2011.

Assignació pressupostària a l’atenció primària

Pel que fa a l’assignació econòmica que la Regió Sanitària Camp de Tarragona destina a la primària, les xifres que s’han compartit des del 2011 indiquen que en aquell any s’hi van destinar 110.967.404 euros, que suposava el 22,7% del pressupost. L’any 2019 s’hi van destinar 121.866.823 euros que signifiquen el 22% del pressupost d’assignació a la Regió Sanitària.

Així mateix, el gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, ha informat sobre el Pla d’Enfortiment de l’Atenció Primària que el Departament de Salut implementa enguany i en els pròxims 2 anys. En aquest sentit, durant el 2020 s’hi destinen 1.672.711 euros als equips d’atenció primària, 391.091 euros quant a gestors covid i 382.417 euros en els referents de Salut i Escola, fent un total de 2.447.223 euros. De cara a l’any 2021 aquesta assignació suposarà 7.002.406 euros.

 

Obres al CAP Torreforta-La Granja

Pel que fa a les l’ampliació del CAP Torreforta-La Granja, des de la Regió Sanitària Camp de Tarragona s’ha informat que durant l’any 2021 es licitaria la redacció del projecte. L’any 2022 realitzaria la licitació d’obres i durant l’any 2023 i 2024 s’abordaria l’execució de l’obra.