Tarragona imposa multes de 4.000 € per abocaments incontrolats

Actualment hi ha oberts 20 expedients sancionadors per incompliment de la Llei de residus

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona ha incoat -des de desembre de 2019- 20 expedients sancionadors per incompliment de la llei de residus. Totes les sancions són fets provats, ja que han estat denunciats per agents de la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana, bé perquè els dispositius de paisà que es van muntar per controlar els abocadors il·legals van enxampar els autors o perquè disposen d’imatges i vídeos que confirmen l’abocament de residus.

El departament de Neteja i la Unitat de Medi Ambient de la Guàrdia Urbana també té en marxa 20 sancions de 4.001 euros per constituir abocaments incontrolats en llocs no habilitats: una sanció ja està cobrada, 2 més en tràmit de pagament i, les altres, segueixen la tramitació administrativa. Per abocaments incontrolats entenem abocaments de mobles i residus diversos d’un habitatge, abocament de runa, grans quantitats de fustes i qualsevol altra acumulació de residus en llocs no habilitats.

“Fins ara hem posant sancions de 4.001 euros per la llei de residus. Però com que aquests abocaments incontrolats ens costen molts diners, estem valorant en properes sancions incorporar a la multa el cost de la neteja de l’abocador, ja que  la Llei de residus ho permet. L’objectiu d’aquestes sancions és posar fi als diversos abocaments incontrolats que es troben en diversos punts del terme municipal de Tarragona, com els que hi ha al PP9, Terres Cavades, polígons, camí del Llorito, camí de la Partió de Bonavista, etc. A més de sancionar, retirarem els residus i posarem un cartell advertint que les sancions poden ser de, com a mínim, 4.001 euros. La ciutadania té recursos per fer les coses com toquen i aquest són el Telèfon Verd. En algunes infraccions molt greus estem valorant aplicar-hi el cost de la neteja de l’abocador, més possibles danys i greuges al medi ambient, tal com preveu la llei”, explica el conseller de Neteja, Jordi Fortuny.

Neteja dels abocadors i permís per abocar a la deixalleria fixa 

Així mateix, del departament de Neteja Pública té previst netejar aquest desembre tots els abocadors il·legals (periòdicament ja s’està fent) però la novetat és que s’hi col·locarà un cartell informatiu i es controlarà com evolucionen cada un dels punts detectats. Fa uns mesos, l’Ajuntament de Tarragona va haver d’assumir el cost de fins a 80.000 euros per la neteja d’un abocador incontrolat.

Una altra de les novetats és que aquest mes de novembre es permetrà l’entrada a la deixalleria fixa al carrer del Coure a les activitats econòmiques que fan els abocaments. Una mesura més per posar fi als residus incontrolats.

A més de les sancions administratives per la llei de Residus, Guàrdia Urbana i el Departament de Neteja Pública continuen realitzant sancions per incompliment de l’ordenança municipal de Convivència Ciutadana i Ús dels espais públics i articles que resten vigents de neteja pública o medi ambient.

 

L’incompliment de l’article 98.3 i comporta una sanció de 300 € que correspon a l’abandonament de residus voluminosos sense permís i en lloc no autoritzat, una actitud incívica que ha anat molt en augment des del confinament per la COVID-19. Per aquest motiu, la Guàrdia urbana ha sancionat a 103 persones que ha enxampat llençat residus voluminosos fora de lloc i al costat dels contenidors sense permís.

Recordem que per llençar-ho es pot sol·licitar cita prèvia per EPP i trucant al telèfon verd, que ha augmentat el servei. Des de fa uns mesos s’ha doblat aquest servei, passant de  25 peticions diàries i a 50. De dimarts a dissabte es poden llençar aquest tipus de residus, limitant-ho a 5 com a màxim, entre les 20 i les 22 hores. Cal recordar que l’Ajuntament de Tarragona estableix aquest horari per evitar que hi hagi voluminosos ocupant la via pública, per exemple impedint el pas per la vorera de persones amb mobilitat reduïda, cotxets de nadons, etc).

De mitjana es posen 100 expedients de l’article 98.5 per abandonar residus i bosses d’escombraries fora dels llocs habilitats, com per exemple a les cantonades dels carrers de la Part Alta, grans cartons fora dels contenidors quan aquests no estan plens, etc.

“El que està clar és que s’està fent una feina molt intensa per eliminar els abocadors incontrolats, amb tasques de vigilància, gravació i investigació per part de la Guàrdia Urbana, en les quals poden participar tots els ciutadans que tinguin imatges i proves de qui està fent un abocament. De fet, comptem amb la col·laboració estreta de presidents d’algunes associacions de veïns de zones amb problema d’abocadors, i estem treballant conjuntament amb ells també”, explica el conseller de Neteja, Jordi Fortuny. I afegeix: “En paral·lel estem treballant amb una millora i flexibilitat de la deixalleria municipal, que esperem que es pugui aprovar el consell plenari del mes de novembre. Sancionar és una part de la tasca que fan conjuntament el departament de Neteja i la Guàrdia Urbana, però l’altra és facilitar l’accés a la deixalleria a tothom i que tots/es siguem conscients d’on hem de portar els nostres residus”.