La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra posen en marxa un Pla Integral als barris de Ponent

Aquest pla té com a objectiu millorar la percepció de seguretat en aquests barris de la ciutat de Tarragona

Per . Actualitzat el

Agents de la Guàrdia Urbana de Tarragona, conjuntament amb agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de les unitats de seguretat ciutadana i de l’Àrea Regional de Recursos Operatius, han iniciat un dispositiu integral als barris de Ponent de la ciutat anomenat PONDUS (Ponent dispositiu unitari de seguretat). Setmanes enrere es va començar a treballar al barri de la Granja, Bonavista i la Floresta en diverses reunions amb les respectives associacions de veïns i veïnes i ara el dispositiu s’estén a tots els barris de Ponent. Aquest pla té com a objectiu millorar la percepció de seguretat en aquests barris de la ciutat de Tarragona i per aconseguir-ho s’ha comptat amb la complicitat de les associacions de veïns en tot moment. El conseller de Seguretat Ciutadana Manel Castaño ha volgut remarcar que «des de l’Ajuntament de Tarragona, a través del conselleria de Seguretat Ciutadana, s’ha articulat aquest dispositiu per tal de donar resposta a la percepció d’inseguretat que ens han traslladat els veïns dels barris de Ponent en les diferents reunions que hem mantingut».

Per la seva banda, el cap de l’Àrea Bàsica Policial Tarragonès dels Mossos d’Esquadra, l’inspector Ramón Franquès, ha destacat que «el PONDUS és un dispositiu de proximitat pensat per escoltar als veïns i comerciants que viuen als Barris de Ponent, amb la clara intenció d’anar adaptant-lo a les necessitats i informacions que vagin arribant per part d’aquest col·lectiu». Franquès ha parlat de «baixa tolerància no només pel que fa als fets delictius, sinó també a tots aquells actes incívics que preocupen el veïnat». Justament «aquest fet és el que genera», ha afegit Franquès, «que tot i la disminució de delictes hi hagi una percepció d’inseguretat». És per això, ha conclòs Franquès, que «el PONDUS incidirà clarament en l’augment i visualització de la presència policial, a peu i en vehicles, dins dels carrers d’aquesta gran barriada».

L’operatiu Pondus s’estructura en dispositius conjunts intensius en matèria de seguretat als diferents barris de Ponent. Cada barri disposa del seu propi dispositiu, en funció de l’anàlisi policial i demandes veïnals. En cada dispositiu hi participen dues dotacions logotipades de cada cos policial, i estan reforçades per una dotació de paisà de cada cos. Aquestes dotacions realitzaran controls estàtics principalment a l’interior dels barris i també als accessos, així com controls dinàmics i tasques de patrullatge. A més també s’hi incorporarà diàriament un equip de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) que també reforçarà l’operatiu. Un altre punt on també s’augmentarà la presència policial és als mercats setmanals de Torreforta i Bonavista i al polígon comercial de Les Gavarres per tal de controlar la venda il·legal i les aglomeracions.

Es tracta d’un operatiu semblant al VIBIO que es va implantar a la Part Alta al novembre de 2019 i que ha tingut molt bons resultats. Es tracta de dispositius que aposten per la proximitat, pel patrullatge a peu, i que neixen ambla voluntat de treballar conjuntament amb els veïns dels barris i escoltar les seves demandes.