Plantada d’arbres per fomentar la biodiversitat amb motiu de la Setmana de la Natura

S’han plantat, a l’accés del Moll de Reus, 150 arbustos de 15 espècies de plantes mediterrànies per potenciar l’ecosistema

Per . Actualitzat el

Aquest divendres 9 d’octubre el Port de Tarragona ha organitzat una plantada d’arbres col·lectiva amb motiu de la Setmana de la Natura, aquest any sota el lema ‘Passa a l’acció per la biodiversitat’. L’acció, orientada a augmentar la biodiversitat dins de la zona portuària, en aquest cas a l’accés del Moll de Reus, ha servit per plantar més de 150 arbustos i plantes de 15 espècies diferents, totes elles mediterrànies i adaptades al clima litoral. 

Cal remarcar, que també s’han afegit plantes mel·líferes, que són plantes que atrauen les abelles, ja que actualment estan amenaçades per la pèrdua d’habitats, el canvi climàtic, l’aparició d’altres espècies invasores i l’ús de plaguicides en l’agricultura. 

Els i les professionals del Port que lideren aquesta acció sostenible, també han instal·lat ‘hotels’ per insectes destinats a oferir refugi a diverses espècies pol·linitzadores com ara les papallones o les abelles, i a la fauna auxiliar. 

L’acció, protagonitzada per treballadors de l’APT -entre ells els professionals del departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Port de Tarragona- i els jardiners voluntaris de la Fundació Grup Sifu, centre especial d’ocupació que promou la plena integració de les persones amb diversitat funcional amb necessitats especials, ha comptat també amb la participació del president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset. 

El president del Port ha comentat que “aquest tipus d’iniciativa forma part del Pla de Sostenibilitat – Agenda 2030, un pla que marca els objectius per a la propera dècada en àmbits com la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social”. La plantada és una de les accions d’aquest pla i, s’emmarca dins del seu novè objectiu de l’eix de ‘Sostenibilitat ambiental’ que promou la ‘Recuperació de la biodiversitat autòctona i mitigació d’emissions’.

La jornada reivindicativa vol conscienciar tothom de la importància de protegir i reactivar el nostre entorn natural, així com potenciar l’ecosistema mediterrani dins del recinte portuari tarragoní. L’activitat s’ha desenvolupat amb totes les mesures higièniques i de seguretat adients a la situació actual a causa de la COVID-19. 

La creació de noves zones verdes compensen més de 1.500 tones de CO2 

Els objectius de la gestió de zones verdes del Port de Tarragona poden resumir-se en tres eixos: la reducció de la petjada hídrica, el foment de la biodiversitat i la mitigació de les emissions de CO2. 

Actualment, les zones verdes, els jardins i la plantació de noves plantes, arbres i arbusts dins de l’espai portuari tarragoní contribueixen a compensar anualment més de 1.500 tones de CO2 equivalent. 

Aquesta és una línia de treball iniciada fa un temps per part del Port de Tarragona, i que també recull el Pla de Sostenibilitat 2030 del Port. Es tracta d’una de les accions més importants en què es tradueix el compromís de l’APT amb el creixement sostenible i la protecció de l’entorn on, a més de compensar la seva petjada a l’atmosfera, contribueix a la creació d’un entorn urbà i industrial més agradable i sostenible. 

Accions amb trajectòria 

No és la primera vegada que el Port organitza aquest tipus d’activitat. Als darrers anys l’organisme va promoure plantades solidàries, organitzades per la comissió solidària PortSolidari, baluard de responsabilitat social corporativa del Port de Tarragona. Aquesta comissió, nascuda durant l’any 2015 promou l’establiment de relacions amb les principals institucions d’àmbit social, cultural o comercial per canalitzar iniciatives solidàries. 

Aquest tipus d’accions potencien la confluència de fer partícips als treballadors i treballadores del Port de la responsabilitat social i de cura amb l’entorn natural i de donar visibilitat a les activitats socials que es duen a terme.