Salut activa l’eina digital ‘ContacteCovid.cat’

Permet la identificació i seguiment de contactes de COVID-19

Per . Actualitzat el

 

Salut posa avui en marxa ContacteCovid.Cat, una eina digital complementària al circuit de seguiment i identificació de contactes de COVID-19 que funciona a partir de l’enviament de missatges SMS. La principal novetat de la plataforma és que permet comunicar proactivament els casos sospitosos, positius i estrets, ja que aquests rebran un SMS quan així se’ls consideri. Rosa Romà, directora de l’Àrea de Ciutadania, Innovació i Usuari del Servei Català de la Salut (CatSalut), recalca que l’aplicació té com a objectiu “millorar la capacitat d’informar i implicar a les persones amb sospita de COVID-19 i positives de les mesures d’aïllament i de la declaració de contactes pel rastreig epidemiològic i per avisar el més aviat possible als contactes estrets” i demana que la ciutadania “estigui atenta als SMS per trencar entre totes i tots la cadena de contactes”. Per la seva part, Pol Pérez Sust, director de l’Àrea de Sistemes d’Informació del Servei Català de la Salut, remarca la necessitat de crear una eina amb aquestes característiques: «permet que el Sistema de Salut de Catalunya s’adreci directament al ciutadà».

En una primera fase funcional realitzada a tot Catalunya des del dijous de la setmana passada fins ahir, es van enviar 12.118 SMS a casos sospitosos i 5.165 a confirmats, dels quals van accedir 18.943 vegades i 7.812, respectivament. Per tots dos directors d’àrea, és una bona rebuda tenint en compte que no s’havia informat a la població d’aquesta nova eina. En aquest espai, l’usuari també rep informació de com gestionar la baixa laboral o la necessitat de fer un bon aïllament o quarantena.

En aquesta primera fase del projecte, l’enviament dels SMS als contactes estrets està en fase de desenvolupament. Durant aquest segon esglaó de projecte, també s’enviarà un SMS quan la PCR surti negativa. Actualment els usuaris poden veure els resultats de les proves en el portal La Meva Salut, l’espai personal de salut digital que permet accedir a aquesta informació, que ha patit un increment de les altes durant la pandèmia. Si l’aplicació ja venia d’una tendència a l’alça, al 2019 van acreditar-se 38.010 usuaris més que l’any anterior (225.705 el 2018 i 265.715 el 2019), durant el 2020 ja han fet el mateix tràmit 747.403 usuaris.

Funcionament de ‘ContacteCovid.cat’

L’eina digital enviarà tres tipus de SMS:

  • En el moment que hi hagi un cas sospitós: proporcionarà l’accés a una pàgina per reportar-hi les seves dades personals i se li mostrarà la definició de contacte estret, li demanarà les dades bàsiques dels seus contactes estrets i li facilitarà informació sobre l’aïllament preventiu que s’ha de fer.
  • Quan la persona ja té la confirmació d’un resultat positiu: demanarà la confirmació i ampliació, si cal, dels contactes estrets identificats prèviament, i facilitarà informació sobre l’aïllament domiciliari, el seguiment dels símptomes a través de l’aplicació StopCovid19 i com tramitar la baixa laboral si es necessita.
  • Als contactes estrets de la persona amb resultat de PCR positiu: els donarà accés a una pàgina amb informació sobre l’aïllament preventiu i la gestió de la baixa laboral si cal, a més d’informació sobre el seguiment de símptomes i el procediment a seguir en cas que n’apareguin.

Pel que fa a la confidencialitat, totes les dades que la persona aporta dels seus contactes estrets són privats i no se’n farà cap ús en el cas que la PCR surti negativa. Els contactes tampoc sabran la identitat de la persona que ha donat positiu. “Hem creat una eina segura que permet a la xarxa d’epidemiòlegs fer una traçabilitat de la infecció del virus, fet imprescindibles per evitar-ne la propagació”, emfatitza Pérez Sust.

A diferència d’altres aplicacions de Salut com APP Stop COVID o GestióEmocional.cat, només es podrà accedir a aquesta nova eina si es rep el missatge. “ContacteCovid.cat no és una eina oberta, sinó que és el mateix Sistema de Salut de Catalunya qui contacta amb els ciutadans que, per la seva situació, l’han de fer servir”, detalla Romà.

L’aplicació web ofereix un nou canal digital complementari als gestors COVID, els equips epidemiològics i els scouts. Segons la directora de l’àrea del CatSalut, és un afegit més a la feina d’aquests professionals. “Anem a buscar a la gent quan està tranquil·la a casa i pot recordar millor quins poden ser els seus possibles contactes”, afirma.

Circuit del pacient  en el moment que es té la sospita de poder estar infectat de COVID-19

Si una persona es troba malament o te símptomes d’haver-se infectat de COVID-19 ha de contactar amb el seu metge o metgessa. Aquest professional serà la persona, que, sota el seu criteri clínic, decidirà si cal fer-li una PCR. En el moment que es prescriu aquesta prova, automàticament s’activa l’eina digital i el pacient rep el primer SMS, posant-se en marxa aquest circuit complementari de suport als professionals sanitaris i a la ciutadania en la contenció de la COVID-19.

Paral·lelament, el sistema sanitari inicia el circuit d’identificació i seguiment a partir dels gestors COVID i els scouts, que s’encarreguen de fer les trucades telefòniques als contactes, i els professionals epidemiòlegs, que analitzaran les dades dels casos i dels contactes i, si cal, trucaran les persones que considerin necessari per obtenir dades específiques.

Les persones que no disposin de la tecnologia o els coneixements necessaris per utilitzar l’eina ContacteCovid.Cat rebran el suport personal de l’equip de professionals encarregats del seguiment.

Si el cas sospitós té finalment un resultat negatiu de la prova diagnòstica, trobarà el resultat publicat a La Meva Salut i ja no rebrà al mòbil cap altre SMS d’aquesta aplicació. Tampoc no s’activarà l’avís als contactes identificats. Tot i això, el metge pot donar indicacions als pacients amb resultat negatiu, si ho considera necessari. Cal tenir en compte que si la PCR s’ha prescrit per ser contacte estret d’un cas positiu, aquest ha de fer quarantena mínim 10 dies si no presenta símptomes.