Salou posa en marxa un protocol de reactivació econòmica i emergència social

Està consensuat entre l’Ajuntament i l’Associació Shopping Salou

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Salou ha signat aquest dimecres, 30 de setembre, un protocol de reactivació econòmica i emergència social amb l’Associació Shopping Salou, un acte protagonitzat per l’alcalde, Pere Granados; el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, i el president de l’Associació de Comerciants Shopping Salou, Juli Vilaplana. A l’acte, també hi va assistir el portaveu del Grup Municipal de Sumem per Salou, Jesús Barragán, i el portaveu del Grup Municipal Socialista, David González.

Aquest document reflecteix el compromís de treballar per un Salou on “per aquest proper exercici 2021, es prioritzi la dotació pressupostària per fer front a l’emergència social i a les necessitats de les persones, de l’economia i l’ocupació; i també per donar impuls al sector turístic i comercial, sense increment de la pressió fiscal”, segons ha explicat el propi alcalde de Salou. Per ell, “el protocol signat reflecteix la feina feta pel Govern municipal i per part dels comerciants de la nostra localitat”. “I el significat d’això és la capacitat que tenim de treballar i col·laborar conjuntament”, ha dit. També ha valorat “el compromís de col·laboració dels comerciants amb el seu Govern”, perquè, entre tots, “puguem aconseguir ser una destinació turística d’excel·lència i desestacionalitzada”.

Per la seva banda, el regidor de Dinamització Econòmica, Hèctor Maiquez, ha recordat que l’estat d’alarma decretat el 14 de març per part del govern de l’Estat per fer front a la crisi sanitària generada per la COVID-19 va suposar el tancament i la paralització parcial o total de moltes activitats econòmiques i professionals del nostre municipi, i, en conseqüència, la pèrdua d’ingressos de tot el conjunt de la indústria turística i sectors del teixit empresarial i comercial salouenc. Per aquest motiu, “és fonamental la col·laboració entre el sector privat i el públic, a través d’aquest protocol”, per tal implementar les mesures que ajudin a tirar endavant.

El moment actual demanda continuar amb un treball proactiu i propositiu compartit per tots els agents socials, sindicals i econòmics, amb l’objectiu comú de superar aquesta crisi i enfortir l’economia, traçant un pla municipal d’actuació per impulsar el progrés, la qualitat i el benestar social.

Respecte a això, el president de l’Associació de Comerciants Shopping Salou, Juli Vilaplana, es mostra satisfet perquè «l’Ajuntament dona resposta a les nostres demandes i incentiva el comerç local, ajudant el consumidor final». Així mateix, Vilaplana valora positivament «el compromís d’acceptar l’estudi econòmic per rebaixar el cànon anual del Mercat Municipal, com a mesura d’exemple per a la conciliació entre propietaris de locals i llogaters».

Vilaplana també ha destacat la posada en marxa dels bons de compra a Salou, una mesura que representa una ajuda directa al consumidor.

Entre els diferents acords del protocol signat dimecres destaca la priorització de les inversions de manteniment de la ciutat i l’execució de les inversions previstes en el Pla d’Inversions municipal, revisades d’acord amb la disponibilitat pressupostària i adaptades segons les prioritats i necessitats derivades de la crisi sanitària i les emergències social i econòmica.

També, des del Patronat Municipal de Turisme s’ha adaptat el pla d’acció amb implementació del Programa REPTTES, per impulsar la reactivació dels sectors turístics i comercials davant la nova realitat, i es continuaran desenvolupant el Pla Estratègic de Turisme i el pla d’accions DTI (Destinació Turística Intel·ligent).

Per afrontar aquests reptes i objectius es mantindran les mateixes aportacions econòmiques al Patronat Municipal de Turisme, incloses les provinents de l’impost sobre estades turístiques, que seran suplementades per part de l’Ajuntament per cobrir el diferencial resultant de la baixada dels ingressos.

Teixit comercial

Atès que el teixit comercial i de serveis de proximitat és un dels sectors més afectats pels efectes derivats de la pandèmia de la COVID-19; amb l’objectiu de reactivar l’activitat econòmica d’aquest sector a Salou, es proposen una sèrie de mesures per adaptar-se a l’era post-COVID-19 i millorar-ne la seva competivitat, com són:

– Ajust del pressupost municipal, amb la dotació d’un fons de 150.000 € destinat a la reactivació econòmica.

– Compromís de seguir desenvolupant el Pla Estratègic de l’Activitat Comercial al municipi de Salou.

– Canalització de la informació i consultes sobre els ajuts i mesures impulsades per les diferents administracions, a través de l’Oficina de suport a l’empresa i els professionals autònoms.

– Creació de la plataforma comprasalou.com (https://comprasalou.com/) amb l’objectiu de convertir-la en un marketplace i en espai de visibilitat i difusió del sector empresarial de Salou.

– Posada en marxa de “Salou, a prop teu”, un servei de transport a domicili amb la col·laboració de l’empresa local Mailboxes. Els primers 1.000 enviaments són a càrrec de l’Ajuntament.

– Desenvolupament dels APEUS, per gestionar i potenciar la promoció, modernització i millora dels tres eixos comercials de Salou: Mestral, Centre i Llevant.

– Senyalització de zones comercials.

– Modernització de l’enllumenat del Passeig Jaume I, inclòs en el programa REDES.

– Creació de la Comissió de Dinamització Econòmica, per treballar amb el sector privat i reactivar l’economia.

– Crear sinergies entre els sectors  econòmics, socials i culturals, per crear una xarxa col·laborativa per estimular l’economia.

– Programa d’ajut a la transformació digital i tecnològica, basat en dues línies d’acció: formació on-line dirigida al teixit empresarial; i ajuts per a la renovació i modernització de l’establiment en l’àmbit tecnològic.

– Disseny d’un programa formatiu trimestral per capacitar el sector davant dels reptes actuals i promoció d’un segell de qualitat.

– Pel que fa a la prevenció i a la seguretat davant la COVID-19, hi ha dissenyat un programa per a la promoció d’establiments segurs, amb formació on-line sobre mesures de prevenció i seguretat, amb webinars dirigides a la restauració, al comerç, en general, i al sector de la moda. Repartiment de mascaretes entre els establiments; ajuts per a la implantació d’elements i mesures que garanteixin la prevenció i seguretat davant del coronavirus; i un segell de comerç de confiança, en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Tarragona.

– Mesures d’ajut econòmic directes al teixit empresarial, amb una línia per a noves empreses; una altra per a la renovació i modernització de l’establiment en l’àmbit tecnològic; i una tercera per als elements i mesures que garanteixen la prevenció i seguretat davant el coronavirus.

– Campanya Bons Salou (llançament a l’octubre de 2020): Amb l’objectiu d’incentivar el consum local i donar una empenta als petits establiments, a través de mecanismes que generin certa liquiditat, es proposa un sistema de descomptes pels clients que comprin en els establiments adherits a la campanya, uns descomptes que l’Ajuntament reemborsarà a l’establiment participant.

– Realització de dos vídeos promocionals, un per al sector comercial i l’altre per a la restauració.

– Creació del canal de comunicació a nivell de xarxes socials de les iniciatives @comprasalou i @pessiguemsalou, per crear comunitat.

– Campanya Compra Salou i Pessiguem Salou (des de l’agost i fins al desembre de 2020), en dues fases: la primera per aconseguir posicionament; i la segona per promoure accions directes.

– Salou Shopping Experience (llançament al novembre de 2020), amb la combinació d’experiències on i off line.

– Campanya de Nadal: Enllumenat i decoració nadalenca, i mercat de nadal.

– Col·laboració amb campanyes de sensibilització: Comerç Amic de la Gent Gran; Dia internacional del Medi Ambient; Dia internacional de la Dona; i campanyes contra la violència masclista, entre altres.

Mercats i fires

– Compromís d’acceptar l’estudi econòmic per rebaixar el cànon anual del Mercat Municipal.

– Mercat no sedentari: possibilitat de demanar suspensió temporal de la llicència per a aquest 2020.

– Trasllat del Mercat de Nit “Masia Catalana” a l’Espigó del Moll.

– Col·laboració amb les 3 fires Fora Stock, organitzades per l’Associació Shopping Salou