La millora en la qualitat humana i sanitària, eixos d’una nova edició dels Premis Battestini

L’Acadèmia de les Ciències Mèdiques de Tarragona atorga el Premi Honorífic a títol pòstum al traumatòleg Ignasi Sanpera Rosiñol

Per . Actualitzat el

Premi a la Millor Unitat Assistencial Hospitalària

Premi a la Millor Unitat Assistencial en Atenció Primària

L’Acadèmia de les Ciències Mèdiques de Tarragona continua premiant la millora en la qualitat sanitària i hospitalària de la província de Tarragona però enguany, a causa de la situació de pandèmia per la COVID-19 que s’està vivint, ha decidit no celebrar l’acte que tradicionalment es realitza. Per aquest motiu, la institució tan sols ha lliurat els premis als guardonats mantenint totes les mesures sanitàries establertes i sense superar el límit d’aforament permès.

En aquesta tercera edició, el jurat, integrat per professionals mèdics de renom, han seleccionat 2 projectes dels presentats i els han premiat amb una dotació econòmica de 3.500 euros cadascun. 

El premi a la Millor Unitat Assistencial Hospitalària ha recaigut en el treball «Implementació d’un programa d’intervenció a la família involucrada en un procés de mort d’un familiar en un servei d’Urgències Hospitalàries». El jurat ha valorat de forma important que, per als autors de l’estudi, la família sigui una part essencial en situacions de mort en els Serveis d’Urgències Hospitalàries. El suport psicoemocional a les famílies esdevé fonamental i, en una situació de pandèmia com l’actual, es posa de manifest la necessitat de disposar d’aquest tipus eines.

Pel que fa al guardó de la Millor Unitat Assistencial en Atenció Primària, el treball «Microeliminació d’hepatitis C crònica en pacients del Camp de Tarragona (maig 2018-maig 2020)» ha estat el que ha aconseguit les puntuacions més elevades.

El treball, en el qual han participat fins a 20 equips de professionals de diversos nivells assistencials durant dos anys, pretén arribar a eliminar de la zona aquesta malaltia així com millorar l’atenció dels pacients. El projecte, que ha detectat una disminució important de pacients afectats d’hepatitis C, també permet detectar casos ocults en Atenció Primària i en mesura l’impacte de la intervenció.

Finalment, el Premi Battestini Honorífic ha estat a títol pòstum i ha recaigut en el doctor Ignasi Sanpera Rosiñol. L’important paper d’aquest traumatòleg, la seva dilatada experiència i el seu llegat professional són innegables. La seva feina dins dels quiròfans li va valer el reconeixement nacional i internacional, sense oblidar la seva faceta més social. El fill del Dr. Sanpera ha estat l’encarregat de recollir l’estatueta.

Sobre l’Acadèmia de Ciències Mèdiques

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears es va fundar en la segona meitat del segle XIX i actualment amb gairebé 30.000 socis, sent una de les entitats mèdico-científiques més grans d’Europa. L’any 1974, l’ACMT (Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona) s’erigeix en la filial responsable de les seves activitats formatives en les comarques del Tarragonès, Alt Camp, Baix Penedès i Conca de Barberà.

A Tarragona fou el Dr. Rafael Battestini i Galup, acadèmic numerari de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya, qui va iniciar  les ciències mèdiques. Aquest prestigiós facultatiu, a banda de modernitzar i socialitzar la medicina a Tarragona des del seu càrrec de director mèdic de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (1927-1937), va dirigir nombrosos cursos de formació per al personal sanitari de la ciutat.

La filial de Tarragona, a través de la seva junta de govern, segueix treballant per proposar als seus socis un calendari d’activitats científiques útil i de qualitat.