El Suprem inhabilita Torra per unanimitat

S’obre un període d’incertesa a les institucions catalanes, ja que l’escenari és inèdit

Per . Actualitzat el

Aquest matí, el Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya ha confirmat la inhabilitació del president de la generalitat de Catalunya, Quim Torra. D’aquesta manera, el Suprem confirma la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de condemnar el president de la Generalitat a un any i mig d’inhabilitació per exercir un càrrec públic. Ara el TSJC ha d’obrir un expedient d’execució i el president Torra cessarà quan rebi la notificació.

La sentència es basa en el requeriment de la Junta Electoral Central (JEC) que va ordenar retirar una pancarta del balcó del Palau de la Generalitat a favor de la llibertat dels presos i exiliats polítics.

Un cop confirmada la inhabilitació, el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent haurà d’activar el procés electoral i mentrestant el vicepresident, Pere Aragonès, tindria tots els poders de Torra com a president substitut menys el de convocar eleccions anticipades, sotmetre’s a una qüestió de confiança i nomenar o cessar consellers.

Ara s’obre un període d’incertesa a les institucions catalanes, ja que l’escenari és inèdit.

Al vespre Quim Torra ha fet una declaració institucional per acomiadar-se de la presidència i s’han succeït concentracions de protesta a la majoria de viles i ciutats de Catalunya. A Tarragona, centenars de persones s’han concentrat a la plaça de la Font amb la presència de representants polítics municipals i d’altres institucions polítiques del territori.