El sector turístic de Tarragona deixa de facturar 4.500 MEUR a causa de la covid-19

Les pernoctacions cauen un 74% a la província de Tarragona durant el 2020 i gairebé no hi ha turisme internacional

Per . Actualitzat el

El pitjor any de la història del turisme a la província de Tarragona. Aquesta és la conclusió un cop la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) ha presentat els principals indicadors. Així, des de l’1 de gener i fins al 31 d’agost, segons dades del Tourism Data System de l’Observatori de Turisme del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, les pernoctacions a la província de Tarragona han disminuït un -74,3% respecte al mateix període de l’any passat. En total, s’han dut a terme 4.134.939, enfront de les més de 16 milions de 2019. A la Costa Daurada la davallada ha estat del 75,4%, mentre que a les Terres de l’Ebre del 58,2%.

Berta Cabré, presidenta de la FEHT, ha anunciat que “ens hem trobat davant d’una situació excepcional que ens ha portat a uns registres que no ens podríem haver imaginat mai. Després dels tres mesos que vam estar tancats -incloent Setmana Santa-, l’estiu tampoc ha anat bé a causa dels rebrots que hi ha hagut a Lleida, Aragó, Navarra, Euskadi i Barcelona, els nostres principals clients nacionals”. Respecte al client internacional, Cabré ha manifestat que “entre rebrots, quarantenes, recomanacions de no viatjar i fronteres tancades, pràcticament no ha vingut ningú. Només el 18,8% de les pernoctacions les han fet turistes estrangers, bàsicament francesos”. Amb tot, la FEHT xifra que enguany el sector turístic deixarà de facturar uns 4.500 milions d’euros. I és que la dura davallada al sector ha sigut global i ha afectat a tots els tipus d’allotjament, per exemple, els hotels han registrat un -81,9% de pernoctacions, els càmpings un -66,5% i els apartaments un -70,3%. A més, les estades realitzades pels visitants també han estat més curtes, amb una mitjana de 3,30 nits, respecte a les 3,90 nits del mateix període del 2019.

Pel que fa als mercats, tots han tingut una forta baixada: nacional -59,6%; francès -80,9%; britànic -97,7%; rus -99,6%, i irlandès -99,3%, entre d’altres. Cabré ha confirmat que “aquestes dades dramàtiques han portat al fet que el 45% dels hotels de Salou, Cambrils i La Pineda -on hi ha el 75% de totes les places d’hotels disponibles a la província- no hagin ni obert en tot l’any. És una dada duríssima, perquè, com a mínim, aquests establiments estaran 18 mesos sense tenir cap ingrés”.

Ara mateix, a la província de Tarragona, el turisme vacacional ja es dóna per acabat i és que Cabré ha assenyalat que “sense el turisme sènior d’Europa, ni els esdeveniments esportius que tradicionalment se celebraven per aquestes dates, no hi ha visitants”. La gran planta hotelera i els càmpings més grans ja han tancat o ho faran aviat i alguns establiments petits allargaran la temporada fins a Tots Sants. Per la seva banda, altres establiments que habitualment obren tot l’any, intentaran romandre oberts subsistint amb ocupacions molt baixes entre setmana a causa de la caiguda general de les estades que generaven les empreses, les reunions o les convencions i aprofitant el turisme de proximitat els caps de setmana.

Pla de xoc

Davant d’aquest panorama actual i de la situació de total incertesa amb la qual es veu el futur, el sector reclama mesures que ajudin a la seva supervivència, bàsicament, com a mínim fins a Setmana Santa 2021. Segons Cabré, “el turisme som el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona. Generem un PIB específic turístic i un impacte del 25,70% respecte al total. A més, un 28,5% dels cotitzants a la Seguretat Social corresponen al sector del turisme i l’hostaleria. Així doncs, necessitem mesures que ens ajudin a afrontar el 2021 amb unes mínimes garanties, hi ha molta gent que depèn del turisme, tant directament com indirectament”. Cabré ha estat molt directa i ha reclamat a les Administracions que “davant el pitjor any de la història i d’un futur incert, les Administracions no poden improvisar més, necessitem planificació i ajudes perquè el turisme i totes les persones que en depenen d’ell sobrevisquin”.
Així, des de la FEHT, se sumen a les peticions fetes per la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (CONFECAT) -l’entitat que agrupa les principals associacions turístiques a Catalunya- i la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT) -la gran patronal sectorial a nivell estatal- on es reclama la creació d’un pla de xoc per abordar la recuperació del turisme, així com implantar un pla de reactivació del turisme amb mesures sanitàries, laborals, fiscals i econòmiques concretes i de màxima urgència.