Festa per a Tothom celebra la 30a edició

Es realitzaran activitats lúdiques a les residències de la Fundació Estela, la Muntanyeta i Sant Salvador

Per . Actualitzat el

En un any marcat per les conseqüències derivades de la pandèmia de covid-19 i que, entre altres, han alterat el calendari festiu de Tarragona, el col·lectiu humà que dona vida i forma a la penya festiva Festa per a Tothom celebra el seu trentè aniversari. 

Ho fa en un context marcat per un programa d’actes de Santa Tecla diferent a l’habitual. Unes modificacions que, lògicament, comporten també la manera en què Festa per a Tothom gaudirà aquestes dates tan especials i assenyalades per als tarragonins.

En aquest context, el 30è aniversari de Festa per a Tothom – niciativa impulsada per la conselleria de Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona amb la participació i col·laboració des de fa 22 anys de Dow Tarragona-  ha adaptat també el seu programa d’actes. Així, segons ha explicat la consellera de Ciutadania de l’Ajuntament de Tarragona, Carla Aguilar-Cunill, “donat que els protagonistes de la penya festiva no podran presenciar els actes de Santa Tecla, l’organització ha decidit que sigui la festa qui vagi fins als membres de Festa per a Tothom”.

Sota aquesta premissa, la penya festiva farà pivotar la seva activitat festiva en cinc pilars. El primer d’ells és la realització de tres activitats lúdiques en diferents residències: Estela, la Muntanyeta i Sant Salvador. Allí, Festa per a Tothom oferirà un espectacle, amb la companyia de la geganta Frida, primera geganta de la ciutat de Tarragona adaptada al seu ús per part de persones sordes, cegues i/o amb cadira de rodes.

Un segon eix fonamental és el que s’ha denominat “Caixa de la il·lusió”. Es tracta d’un obsequi sorpresa, en forma de caixa amb elements festius, de Festa x Tothom i d’altres, que permeti als seus receptors gaudir i reviure la il·lusió amb què normalment viuen es festes de Santa Tecla. Es tracta, doncs, de capturar la festa i fer-la arribar simbòlicament als residents dels centres on Festa per a Tothom hi tindrà presència física.

En tercer lloc, Festa per a Tothom tindrà presència activa durant la lectura del Pregó. Per això, a la plaça de la Font s’habilitarà un espai reservat per a 25 cadires de rodes. Aquestes seran ocupades per representants de la penya festiva, donant així visibilitat i presència al col·lectiu.

El quart pilar consisteix en la gravació d’un vídeo reportatge que resumeixi molt gràficament els 30 anys d’activitats del programa inclusiu -ara ja convertit en penya festiva- Festa per a Tothom.

I finalment, el cinquè element imprescindible d’aquesta 30a edició de Festa per a Tothom consistirà en la presència activa a les xarxes socials, que servirà com a eix vertebrador per a la interactivitat dels seus membres amb la Festa Major. Tot plegat tindrà lloc a través de l’etiqueta #FestaxTothom2020oficial, així com del perfil de Facebook, a on els membres de la penya festiva intercanviaran imatges, vídeos, comentaris i molt més al voltant de les celebracions en honor de Santa Tecla.

Festa per a Tothom és la fórmula inclusiva de ciutadania amb discapacitat a les festes, una iniciativa que permet que els ciutadans amb capacitats diferents puguin gaudir de les festes en honor a Santa Tecla. Tot plegat és possible gràcies a la participació, la implicació i l’entusiasme de moltes persones que, de manera voluntària, comparteixen el seu temps lliure per fer d’aquest col·lectiu una autèntica penya festiva.

En els seus 30 anys d’existència, més de 2.500 persones han donat vida a la iniciativa Festa per a Tothom. Els seus voluntaris hi ha dedicat moltes hores del seu temps lliure per apropar i facilitar l’accés a la festa per part de persones amb altres capacitats, rebent a canvi un enorme creixement personal.