Komando Nits Q reforça el servei per combatre la COVID

Incorpora agents de salut per recordar als joves les mesures per afrontar la pandèmia

Per . Actualitzat el

Conscients que els joves són un grup clau de transmissió del coronavirus, l’Ajuntament de Tarragona posa a disposició uns agents de salut que actuaran conjuntament amb el Komando Nits Q a les zones de lleure on més es concentren els joves. D’aquesta manera, a les accions preventives de conductes sobre consum, habituals del Komando Nits Q, se suma l’acció de conscienciació amb les mesures de seguretat anti-COVID; és a dir, la distància interpersonal, la higiene i l’ús de mascareta.

La consellera de Ciutadania, Carla Aguilar-Cunill, ha destacat avui en roda de premsa la importància de conscienciar la població més jove. “Ens trobem davant d’un canvi de paradigma en les situacions d’oci i les relacions entre els joves i aquest reforç de prevenció és clau en la lluita contra la pandèmia” ha expressat Aguilar-Cunill.

Durant aquestes sortides dels Komando Nits Q específiques de sensibilització amb la COVID en aquells punts de trobada informal i d’oci nocturn dels joves, es persegueixen diversos objectius. Per una banda, conscienciar la població juvenil sobre la necessitat de complir les mesures de seguretat establertes a causa de la pandèmia, per tal d’evitar rebrots en els espais d’oci on es reuneixen. Per una altra,  sensibilitzar al jovent sobre l’impacte del virus tant en la salut individual com col·lectiva, de forma que preguin consciència que poden actuar com agents transmissors asimptomàtics sobre persones del seu entorn. I finalment, prevenir les conductes de risc que s’adopten en els espais d’oci, per la incorrecta  utlització de la mascareta o no respectar la distància social.

Komando Nits Q també incorpora en les seves accions habituals noves recomanacions com ara no compartir ampolles, gots, cigarretes o altres elements de consum, per evitar el contagi  a través de la saliva. De la mateixa manera, també s’informa entre el jovent sobre la darrera normativa que prohibeix fumar als espais públics, si no es pot mantenir la distància de seguretat de 2 metres. 

De la mateixa forma, l’agent de salut  juvenil que ja portava a terme de forma habitual  rutes de salut  en espais informals dels diferents barris de la ciutat (parc, places…en horari de tarda) i tallers preventius sobre drogues i sexualitat a  les Unitats d’Atenció Diürna, ha intensificat les seves accions i  ha incorporat les recomanacions relatives al Covid per tal de concienciar als més joves sobre la necessitat de prendre les mesures de seguretat establertes, oferint mascaretes a aquells que no la portin.Tanmateix recomana, si s’escau,  no  comparteixin begudes, cigarretes o d’altres elements que puguin portar a la transmisió del virus.

Els  dies 3 i 4 de setembre, es van fer dues rutes exploratòries, per tal de detectar aquelles zones on es dona major afluència d’adolescents i joves. Amb aquesta informació i es van planificar la resta de les intervencions a desenvolupar els passats dies 10 i 11 així com les dels dies 17 i 18 d’aquest mes. A banda, igual que es va fer per Sant Magí, durant els Festes de Santa Tecla, Komando Nits Q reforça la seva intervenció amb dues sortides excepcionals, els dies 21 i 22.

Actualment, com a conseqüència de la situació provocada per la COVID-19, Komando no repartirà el Kit dels plaers, ni les octavetes amb informació de les Unitats de Beguda Standard de l’alcohol,  per evitar la manipulació dels materials. En el seu lloc, s’han creat dos CODICS QR que contenen els materials informatius sobre drogues i la targeta del Servei d’Informació i Assessorament, perquè el jovent se’ls puguin descarregar al mòbil sense que hi hagi contacte.  De la mateixa manera, els joves agents de salut també distribuiran mascaretes entre els adolescents i joves que no la portin (fins a esgotar existències).

Komando Nits Q neix al 2011, vinculat a la Plataforma Nits Q. La Plataforma Nits Q és un espai de diàleg i participació  que inclou tots els col·lectius i entitats involucrades en el sector de l’oci nocturn de la ciutat, amb l’objectiu de treballar de manera conjunta per aconseguir entorns més segurs, saludables i de qualitat per a tothom.

Komando Nits Q ( Nits de Qualitat, entesa aquesta qualitat en termes de salut) és un projecte  basat en el treball de proximitat i l’educació entre iguals i  té com a objectiu principal oferir eines per ajudar a gestionar millor els plaers en espais festius i d’oci nocturn. Son un grup de 6-8 joves agents de salut, que actuen com a mediadors socials, i que han estat formats en prevenció del consum de drogues, primers auxilis i counselling. El grup va rebre a l’any 2014 una menció especial del jurat del Council of Europe, Group Pompidou, i està llistat en la posició numero 9 de 56 projectes presentats arreu d’Europa.