Actualització COVID-19 i escola: 34 grups escolars confinats a tot Catalunya

Avui hi ha un total de 72 professionals de l’educació amb resultat positiu de covid-19 i 54 alumnes

Per . Actualitzat el

Quan fa tres dies que ha començat el curs escolar, els centres educatius catalans tenen 34 grups en confinament a causa de casos positius de covid-19. Així ho han exposat la secretària general d’Educació, Núria Cuenca, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en la primera de les rodes de premsa setmanals per actualitzar el seguiment de la pandèmia en l’àmbit educatiu.

Núria Cuenca ha informat que a data d’avui hi ha un total de 72 professionals de l’educació amb resultat positiu de covid-19, i 54 alumnes. “Això suposa un 0,05% de casos positius respecte el total de plantilla de professionals de l’educació, i un 0,003% del total d’alumnat d’arreu de Catalunya”, ha destacat.

Incloent els casos positius, la xifra de professionals confinats és de 285 –el 0,19% del total- i la d’alumnes de 516 –fet que suposa un 0,03% respecte la xifra global d’alumnat-.

La secretària general d’Educació ha volgut agrair l’esforç dels centres “per aconseguir que les escoles obrin amb una certa normalitat”, i també ha posat de manifest la confiança de les famílies “portant els seus fills a les escoles, per comprendre les dificultats que suposa organitzar un centre i un sistema educatiu amb una pandèmia”. Finalment, ha ressaltat el paper de l’alumnat per conviure amb les mesures implantades “per tal que pugin tenir una activitat escolar el màxim normalitzada possible”.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha fet una valoració positiva del funcionament del protocol de gestió de casos. «Hi haurà aspectes que anirem millorant, però en els casos que s’han detectat fins ara s’ha seguit l’establert», ha dit Ramentol abans de matisar que, tot i que el baix nombre de casos identificats fins ara no permeten valorar l’impacte epidemiològic que ha tingut l’obertura de les escoles «l’evidència disponible, cada vegada més refrendada internacionalment» indica que si es compleixen els patrons viscuts a altres països, la major part dels casos que es donin en infants s’hauran contagiat fora de l’àmbit escolar.

En aquest sentit, el secretari general ha assegurat que, avui, «les escoles no amplifiquen la transmissió comunitària, però si pateixen la transmissió que hi hagi a la comunitat on s’insereixen». Per això, ha dit, per garantir l’èxit de la represa del curs escolar «continua sent primordial reduir la incidència acumulada a nivell comunitari». Ramentol ha reiterat que, malgrat que ara s’està en una fase estable de casos, «seguim amb un índex de risc de rebrot inadmissiblement elevat». «Cal no abaixar la guàrdia i ser igual d’exigents amb les escoles a l’hora d’aplicar les mesures de seguretat individual i col·lectiva com ho hem de ser fora dels centres, en l’àmbit social i familiar», ha reblat.

 34 grups confinats en diferents territoris

Es mantenen les dues escoles que no han començat el curs per casos de coronavirus entre el professorat abans de començar l’activitat lectiva: l’Escola Juncadella de Sant Vicenç dels Horts, i l’Escola Ridolaina de Montellà i Martinet (Cerdanya), totes dues obriran demà. D’altra banda, continua confinada la llar d’infants Petit Montessori (antiga llar d’infants Tintín), per positiu en un alumne.

L’Institut Escola Ubach de Terrassa -tancat a causa d’una plaga de vespes velutines- també obrirà demà dijous.

En total, hi ha 34 grups confinats en tot el país, 7 dels quals són escoles bressol, que van iniciar la seva activitat abans del 14 de setembre. Els nous grups són:

 • Jesuïtes de Sant Ignasi (Barcelona)
 • Escola Santa Maria del Mar (Salou)
 • Llar infants Els picarols (Manlleu)
 • Escola Ildefons Cerdà (Centelles).
 • Escola Carles Capdevila (Balenyà)
 • Escola Mary Ward (Badalona).
 • Escola Salvat Papasseit (Santa Coloma de Gramenet)
 • Escola de Forallac (Forallac, Girona)
 • Institut de Santa Eugènia
 • Institut Sant Feliu de Guíxols
 • Institut Joan Oró (Lleida)
 • Institut Torre Roja (Viladecans)
 • Salesians (Sant Boi del Llobregat)
 • Escola Bon Soleil (Gavà)
 • Escola bressol hospital universitari Vall d’Hebron (Barcelona)
 • Escola Diputació (Barcelona)