La Tarragona confinada es mostra en una exposició fotogràfica al Port

‘Tarragona confinada. La ciutat amagada’ recull imatges d’11 fotògrafs de la ciutat durant el confinament

Per . Actualitzat el

Aquest diumenge 13 de setembre finalitza l’exposició Telos de Carme Porta al Refugi 1 i el mateix dia s’inicia, en el Tinglado 1, l’exposició col·lectiva Tarragona confinada. La ciutat amagada. En ambdós emblemàtics recintes del Moll de Costa, l’entrada és lliure, tot i que l’aforament és limitat. 

En l’exposició Telos, una mostra que es va reobrir després de la pandèmia, Porta explora la representació de la natura a través d’un diàleg entre el visible i invisible. El seu objectiu parteix de l’observació directa de la memòria com aquella experiència personal, que es desplaça de manera constant i sorprenent a través del laberint de la vida.

I la mostra que agafa el relleu, Tarragona confinada. La ciutat amagada. Homenatge, memòria i descobriment, és un itinerari fotogràfic per crear la memòria gràfica del confinament durant la pandèmia. Des del Port de Tarragona s’ha volgut retre homenatge a les persones que han prestat serveis essencials a la ciutadania amb l’objectiu d’onze fotògrafs i fotògrafes vinculats a Tarragona. La data d’inici de la mostra fotogràfica coincideix amb els sis mesos de la data del decret de confinament de Catalunya amb la voluntat de recollir una memòria gràfica del que ha estat el període de confinament per als tarragonins i tarragonines. 

L’exposició compta amb l’assessorament i coordinació de Pep Escoda qui és, a més, un dels onze fotògrafs que exposa al Tinglado 1, juntament amb Alba Rodríguez, Cristina Serra, Montse Riera, David Oliete, Fabián Acidres, Laia Solanellas, Adrià Borràs, Àngel Ullate, Rubén Perdomo i Gerard Boyer. La mostra es pot visitar fins al 8 de novembre. 

Les 110 fotografies de la mostra fan una mirada panoràmica als efectes del confinament en les persones, famílies, professionals i empreses i, de manera especial, en aquells col·lectius que han estat a primera línia prestant serveis essencials. Tanmateix, és una exposició que vol fixar el record, documentar aquest període de les nostres vides per crear memòria històrica sobre el que ha significat el confinament de tota una ciutat durant gairebé dos mesos. Mirades crítiques, mirades introspectives, mirades properes… que han recorregut els carrers, les places i els espais públics mentre la ciutat romania amagada per a la majoria dels tarragonins i tarragonines. 

L’horari expositiu és de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores. Diumenges i festius d’11 a 14 hores i dilluns és tancat. 

Nou emplaçament temporal per al Museu: el Tinglado 2 

El nou Museu del Port obrirà portes a final d’any, després de la fase actual de rehabilitació integral, i mentre s’obre una seu provisional al Tinglado 2 del Moll de Costa el dia 11 de setembre, la Diada. Tot i que l’entrada és lliure sense reserves, el seu aforament és limitat i segueix totes les mesures sanitàries recomanades davant la situació actual, com en tots els recintes del Moll de Costa. 

L’exposició que es mostra al Tinglado 2 reprodueix el discurs museístic del Museu. Quan s’entra a l’exposició ens acull novament la llum del far com benvinguda, i s’hi troben les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió amb la incorporació del model del mercant Mont-sant, de propulsió a vapor al costat de la vela i el rem. També s’ha recreat una retrospectiva del comerç al moll de Costa del qual el mateix Tinglado 2 en formava part, així com elements de l’ofici de boter, mestre d’aixa, remendadores i cosidores de sacs. Els àmbits de la història portuària a més del món de la pesca i l’esport conformen l’exposició temporal. L’activitat comercial del Port en l’actualitat també hi és present mitjançant la projecció de vídeos realitzats amb motiu del 150 aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona. 

La mostra és oberta de dimarts a dissabtes, de 10 h a 14 h i de 17 h a 20 h, i diumenges i festius d’11 h a 14 h. Dilluns tancat. 

I, en aquests mesos, des del Museu també ha engegat l’activitat Fem memòria en la cerca de la col·laboració ciutadana, per completar l’arxiu de fotografies històriques del seu fons @museuporttarragona. 

PortAutors 2020 

Dimarts 15 de setembre clou el període d’inscripcions per a formar part de Port Autors 2020 del Teatret del Serrallo. Aquest certamen és la mostra artística musical del territori que enguany arriba a la tercera edició en la cerca de les veus de més talent. Les inscripcions són obertes a persones majors d’edat que no tinguin cap contracte discogràfic en vigor. El seu objectiu és descobrir el talent del nostre territori i donar a conèixer el seu potencial artístic. En aquests dos anys ha esdevingut la mostra de referència per als nous i noves talents i ha superat amb escreix les expectatives per la qualitat participativa. 

Les bases del concurs es poden consultar a la convocatòria del PortAutors 2020 (ja.cat/Bases2020PortAutors), i a totes les xarxes socials, tant de PortAutors (facebook i instagram) com del Teatret del Serrallo (facebook, instagram i twitter) així com a la pàgina web del Port de Tarragona, el ‘Teatret en marxa’. 

L’Arxiu ens apropa la història 

L’Arxiu del Port i Publicacions del Port han obert la convocatòria de la IX edició del Premi d’Investigació Port de Tarragona, un dels premis amb major dotació econòmica i suport docent del Camp de Tarragona. Es convoca cada dos anys i s’edita l’obra seleccionada, la qual cosa confereix prestigi a la persona que obté el premi. Per a més informació, cal consultar les bases: https://ja.cat/IBLBq

També el mateix Arxiu ens proposa celebrar amb la ciutadania el seu aniversari sota el lema 30 anys al vostre costat!, amb un seguit d’activitats que es faran durant un any, i posa a l’abast les propostes reeixides que va incrementar en el període de confinament: #lectures confinades i #Arxiportus. Així, en la primera proposta, posa a disposició del públic conjuntament amb Publicacions del Port, de manera gratuïta, els llibres editats pel Port de Tarragona mitjançant les xarxes socials (https://ja.cat/2nt8j). Sota el segon epígraf, #Arxiportus, es constitueix un blog on es publiquen els articles sobre els enginyers directors de la Junta d’Obres del Port de Tarragona de la qual celebrem el 150 aniversari i que ajuden a conèixer millor la història del nostre entorn portuari i de la ciutat de Tarragona.

També dins de la nova secció a Twitter, l’Arxiu ens fa conèixer aquesta setmana les vicissituds dels vapors Ebre i Francolí, dins de la secció ‘Històries portuàries’ com a “trens de limpia” com eren coneguts. La seva tasca era fer el dragatge del port de Tarragona, una tasca fonamental per a l’operativa portuària.

Totes les activitats són en el marc de la commemoració del 150 aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona.