El Govern afegeix noves mesures de seguretat al pla d’obertura de centres educatius degut a l’evolució de la pandèmia

Per . Actualitzat el

El Govern afegeix noves mesures de seguretat al pla d’obertura de centres educatius degut a l’evolució de la pandèmia. Així ho han explicat aquest migdia els consellers d’Educació i Salut, Josep Bargalló i Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa sobre els Acords del Govern extraordinari en matèria educativa; en concret, les mesures complementàries a les ja previstes dins del Pla d’actuació per al curs 2020-2021 -aprovat pel PROCICAT el passat mes de juliol-. Unes mesures previstes a data d’avui, però que en funció de l’evolució de la pandèmia es poden modificar de nou.

D’acord amb les previsions de l’estat de la pandèmia en les properes setmanes a tot el territori català, s’implementaran un seguit de mesures. Així, pel que fa als grups de convivència estable, s’estableix que als grups de 2n cicle d’educació infantil i primària, la ràtio no serà superior a 20 alumnes amb caràcter general i, a secundària es reduiran sempre que sigui possible. En qualsevol cas, quan no sigui possible reduir els grups, entès això com a excepcionalitat i d’acord amb el pla propi de cada centre, s’arbitraran altres mesures preventives i de seguretat.

Es determina l’ús de la mascareta dins l’aula de forma obligatòria a partir dels 12 anys, a l’educació secundària obligatòria, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults. Cal recordar que el Pla d’actuació aprovat el juliol ja ho establia per als espais comuns com passadissos i entrades i sortides de l’aula. Pel que fa a l’ús de la mascareta a l’educació primària, serà obligatòria a partir dels 6 anys quan les circumstàncies de la pandèmia en aquell territori ho requereixin.

En relació al control de símptomes, es recomana als centres educatius que realitzin un control diari de la temperatura dels alumnes; cada centre decidirà com ho farà en funció de les seves característiques.
Finalment, s’introdueix una nova mesura no prevista en el pla d’actuació, com és el cribratge poblacional de 500.000 persones, entre el 15 de setembre i el 15 de novembre. La realització d’aquests tests es durà a terme amb criteris epidemiològics i es farà a alumnat, professorat i membres del personal d’administració i serveis.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha aprofundit en algunes de les mesures addicionals aprovades avui pel context epidèmic, i que s’aplicaran des del primer dia. Per exemple, la previsió de fer cribratges massius a les escoles, d’aproximadament mig milió de testos PCR en dos mesos.  Vergés ha detallat que per decidir a quins centres es faran aquestes proves es prioritzaran els criteris epidemiològics poblacionals i necessitats socials. Per últim, la consellera també ha apel·lat a la responsabilitat de tota la societat pel que fa, també per a l’àmbit escolar, en el control i l’autovigilància dels símptomes.