L’IPHES ha finalitzat la realització del projecte museogràfic del centre d’interpretació del Barranc de la Boella

S’ha realitzat en el marc del projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) TurísTIC en família, que coordina la Diputació de Tarragona

Per . Actualitzat el

L’espai d’interpretació del jaciment del Barranc de la Boella (La Canonja, Tarragona) va prenent forma. En els darrers mesos, un equip integrat per personal investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), encapçalat per Palmira Saladié (IPHES-URV) i Josep Vallverdú (IPHES-URV), codirectors del projecte de recerca  sobre aquest jaciment, amb el suport de Miquel Guardiola (IPHES) i Marta Fontanals (URV-IPHES), ambdós membres de la Unitat de Projectes i Transferència de l’esmentat centre de recerca, han treballat amb l’empresa Ámbito Cero S.L. en el disseny i elaboració del projecte museogràfic executiu del futur centre d’interpretació, que s’ubicarà a la finca del Mas de l’Hort de l’Abeurador d’aquesta localitat del Tarragonès.

El nou espai estarà destinat principalment al públic familiar i escolar. A través de les troballes arqueològiques i dels estudis científics que han propiciat el projecte de recerca al jaciment del Barranc de la Boella, es viatjarà a un milió d’anys enrere per conèixer i experimentar qui i com es vivia en aquest període prehistòric, alhora que s’efectuarà un recorregut per l’evolució humana. A més, es podran contemplar fòssils originals, com les  defenses de mamut localitzades al jaciment, entre altres restes.

 

Recreació de part del futur centre d’interpretació – Cedida Estudi Ámbito Cero

 

Tot això s’aconsegueix mitjançant recursos museogràfics didàctics i interactius adaptats als diferents públics, que combinen la utilització de les tecnologies de la informació i de la comunicació amb recreacions, audiovisuals, exhibició de fòssils originals, com les  defenses de mamut localitzades al jaciment; rèpliques per poder manipular, així com sons i olors, que es van trobant en un itinerari que s’inicia a l’interior de l’edifici històric del Mas de l’Hort de l’Abeurador, continua a l’exterior, en la finca annexa, on es realitzaran tallers o propostes experimentals relacionades amb la prehistòria, i s’acaba en una zona enjardinada on es pot gaudir de l’aire lliure amb una àrea de pic-nic i lleure.

Actualment, l’Ajuntament de la Canonja està acabant les reformes del Mas de l’Hort de l’Abeurador, un procés que culminarà amb l’execució del projecte museogràfic que ara s’ha finalitzat. L’objectiu és posar en valor el jaciment del Barranc de la Boella i alhora generar un nou pol d’atracció de turisme cultural a les comarques del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

L’elaboració del projecte museogràfic executiu del jaciment del Barranc de la Boella està encapçalat per l’IPHES, com a soci del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “TurisTIC en família”, i compta amb la participació de l’Ajuntament de la Canonja.

 

Mas de l’Hort de l’Abeurador, a la Canonja. Edifici que acollirà el centre d’interpretació – Alberich Fotògrafs

 
El PECT TurisTIC (Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial) és un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i de les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars. D’aquesta manera, aquesta zona es converteix en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar.

El PECT TurisTIC en família és una iniciativa d’intervenció coordinada liderada per la Diputació de Tarragona. Els socis beneficiaris són set: Diputació de Tarragona (que coordina el projecte), Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (Costa Daurada i Terres de l’Ebre), Universitat Rovira i Virgili (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut-), Eurecat (Departament d’innovació turística), Ajuntament de Montblanc, el Clúster de l’equipament de la llar, el contract CENFIM i l’IPHES. Està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.