Els ajuntaments catalans, contraris a cedir els seus estalvis a les arques de l’Estat

Els consistoris volen destinar els seus recursos a pal·liar els efectes econòmics i socials de la pandèmia amb accions municipals

Per . Actualitzat el

L’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya han presentat avui el manifest, en forma de “moció per a la suficiència financera dels ens locals”, demanat que tots els pobles i ciutats puguin utilitzar els estalvis i romanents que els hi són propis, mitjançant una modificació legal de la llei d’estabilitat pressupostària i la LRSAL, per tal de destinar-los a la reactivació socioeconòmica derivada de la crisi social, sanitària i econòmica de la COVID-19.

Després de donar-se a conèixer l’acord entre el Gobierno i la FEMP, i aprovar-se mitjançant Reial Decret Llei, totes dues entitats municipalistes han volgut expressar “el seu rebuig a la mesura, que lluny de flexibilitzar la regla de despesa i permetre que els Ajuntaments i la resta d’ens locals puguin disposar dels seus romanents i estalvis per destinar-los a la reactivació socioeconòmica, fixa que s’hauran de prestar a l’Estat, que els retornarà en un termini de quinze anys”.

Al mateix temps, el municipalisme català “segueix instant a la Generalitat per tal que creï un fons de cooperació extraordinari i incondicionat per als ens locals, dotat amb un mínim de 150 M€ pel 2020, i 150M€ pel 2021, amb l’objectiu de donar resposta, des de l’administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia”.

Totes dues entitats municipalistes han emplaçat a tots els alcaldes, alcaldesses, i representants de tots els ens locals del país, que s’hi adhereixin, mitjançant un decret, que després pugui ser ratificat en els plenaris corresponents.

El manifest municipalista demana, concretament, que:

PRIMER.- Manifestar el rebuig de l’Ajuntament a l’acord signat per la FEMP i el Govern de l’Estat, el dia 4 d’agost, “per contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l’agenda urbana i polítiques de cures i suport a la cultura”, i instar el Govern de l’Estat i els grups parlamentaris a recollir les reivindicacions financeres dels ens locals en els termes d’aquesta moció, i garantint el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000M€.

SEGON.- Emplaçar el Govern de l’Estat Espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei 2/2012 d’estabilitat pressupostària, per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi.

TERCER.- Reclamar al Govern de l’Estat que permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l’any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals. A la vegada, que es garanteixi l’accés dels ens locals que no tinguin aquesta possibilitat al crèdit estatal extraordinari anunciat per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals i evitar, d’aquesta forma, municipis de segones velocitats.

QUART.- Instar el Govern de la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals. Aquest fons hauria d’estar dotat amb un mínim de 150 milions d’euros l’any 2020 i  la mateixa quantitat per a l’any 2021, amb l’objectiu de donar resposta, des de l’administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.

CINQUÈ.- Apel·lar al Govern de la Generalitat per a què es quantifiquin, conjuntament amb les entitats municipalistes, les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament que s’han regulat durant aquests mesos. L’objectiu d’aquesta quantificació és que s’habiliti la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d’unes despeses que no els corresponen.

SISÈ.- Sol·licitar al Govern de l’Estat, al Congreso de los Diputados, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya que es reguli per Llei l’obligació que qualsevol nova regulació ha d’anar acompanyada d’una avaluació d’impacte competencial i econòmic en els ens locals i, si és el cas, les mesures compensatòries.

SETÈ.-  Comunicar l’aprovació d’aquesta moció al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, perquè ho traslladin als grups parlamentaris, al Govern de l’Estat Espanyol, a la FEMP i al Congreso de los Diputados, per fer-ho arribar també als seus grups parlamentaris. Finalment, comunicar-ho també a l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per a poder fer el seguiment del suport de les mesures proposades en les administracions locals del nostre país.