L’associació Empresaris de Tarragona presenta un sistema de captació de residus al mar

Es tracta d’unes xarxes de atrapen els residus i deixalles que aboquen els col·lectors de desaigüe

Per . Actualitzat el

L’associació Empresaris de Tarragona va presentar a EMATSA, a finals del mes de juny, el projecte per a la instal·lació d’unes xarxes de captació de residus plàstics i altres deixalles que «escupen» als rius o al mar els col·lectors de desguàs.

El col·lector de la platja del Miracle és, des d’ahir dilluns, el desaigüe pilot elegit per l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (EMATSA) per a la col·locació d’aquest sistema simple però efectiu de malles que capturen residus plàstics i tota mena d’escombraries flotants que, especialment després de pluges torrencials, són de grans proporcions.

Les aigües residuals, que són el rebuig líquid provinent de domicilis, oficines, institucions, fàbriques o indústries, convergeixen en una gran canonada o col·lector que les recull i transporta per gravetat, al costat de les aigües de pluges. Aquest projecte ha estat dissenyat i desenvolupat per TecnoConverting Engineering, empresa membre d’Empresaris de Tarragona.

Els dispositius estan construïts totalment en acer inoxidable i les xarxes (Unitats Tecno-Grabber) estan fabricades amb material plàstic ultraresistent, ja que cada unitat és capaç d’aguantar fins a més de 100 kg de pes i pot usar-se en diverses ocasions (reciclar).

L’estimació del projecte de la platja del Miracle és que reculli unes 5,4 tones de residus a l’any i eviti que aquestes escombraries acabin al mar.

L’experiència anterior és un projecte realitzat per Aigües de Sabadell, on s’han recollit 2,7 Tn anuals d’escombraries.

El 80% de les escombraries que arriben al mar són de tipus plàstic. De totes les escombraries marines només el 15% retorna a les costes i platges; un altre 15% es queda flotant en les aigües superficials; i el 70% restant queda atrapat en zones poc profundes o s’enfonsa al fons marí.