Les Decennals de Valls s’ajornen a causa de la COVID-19

Per primera vegada en la seva història no se celebraran en un any acabat en «u»

Per . Actualitzat el

La Taula de Coordinació i el patronat de la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls han acordat avui, en una reunió conjunta dels seus representants, l’ajornament de les festes que s’havien de celebrar entre el 29 de gener i el 7 de febrer de 2021. La situació per la covid-19, amb els rebrots de les últimes setmanes i sobretot per les previsions de les autoritats sanitàries de cara al proper hivern, ha obligat a prendre la decisió de l’ajornament de les festes, just a 6 mesos per a la data prevista de la seva celebració.

La decisió s’ha pres en la reunió conjunta que ha agrupat d’una banda als membres del patronat de la Fundació, ens en què recau l’organització de les Decennals i que compta amb representants de l’Ajuntament i d’entitats culturals i cíviques de Valls, i de l’altra, la Taula de Coordinació, formada pels delegats de les onze comissions de participació que integren també entitats i ciutadans i que s’encarreguen de l’organització específica dels diferents actes de les festes.

Aquesta no és la primera vegada que les Festes Decennals s’ajornen des de la seva instauració l’any 1791, però sí que serà la primera ocasió que Valls no les celebrarà en un any acabat en «u». En aquest sentit, els representants de la Fundació i de la Taula han pres aquesta decisió excepcional de l’ajornament de manera col·legiada, després de l’anàlisi de la situació de la covid-19 aquest estiu, la previsió sobre l’evolució de la malaltia que fan les autoritats sanitàries per a l’hivern de 2021, així com per la baixa probabilitat que s’hagi pogut distribuir una vacuna entre la població abans. També s’ha acordat prendre la decisió ara, a 6 mesos vista de la celebració, per la complexitat organitzativa de les Decennals i, tenint en compte que les diferents comissions de treball i de participació ciutadana havien d’encarar ja la fase final de tots els preparatius.

Tot i que l’organització es posa a treballar amb l’horitzó de celebrar les Decennals l’any 2022, aquesta data estarà condicionada al fet que les autoritats sanitàries donin les garanties suficients perquè es puguin celebrar els actes que a hores d’ara no es podrien realitzar. És per això que la Fundació de les Decennals no confirmarà les dates de celebració de les Decennals fins que no es compti amb aquestes garanties.

La Fundació de les Decennals i la Taula de Coordinació han acordat també que, precisament per les afectacions socials i econòmiques per la pandèmia de la Covid-19, les properes festes hauran d’ajustar-se a aquesta situació. En aquest sentit, es mantindrà i es reforçarà la programació de caràcter gratuït de la major part de les activitats de les Decennals i es preveuran línies d’ajuts o d’entrades a preu reduït per als espectacles de pagament, precisament per garantir l’accés i la màxima participació a les festes.

Les Festes Decennals de Valls

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela se celebren cada deu anys a Valls des de l’any 1791, com una celebració extraordinària proclamada festa tradicional per part de la Generalitat de Catalunya, que les reclassificà com a festa patrimonial d’interès nacional el desembre de 2010, any en què els castells que havien nascut en el si de les primeres Decennals també són proclamats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Les Decennals les organitza la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls i un gran nombre de comissions de participació ciutadana.